Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea 56% dintre somerii Romaniei au peste 40 de ani

56% dintre somerii Romaniei au peste 40 de ani

Email Imprimare

Mai am 15 ani pana la pensie si nu ma mai angajeaza nimeni..., aceasta este povestea a mai mult de 28% dintre somerii romani. Trecuti de prima tinerete, multi se confrunta cu somajul intr-o perioada in care s-ar astepta ca valoarea, experienta si priceperea deprinsa de-a lungul anilor sa le fie rasplatite. Conform ANOFM, la finalul anului 2015, 56,56% dintre somerii Romaniei aveau peste 40 de ani. Dintre acestia, mai bine de jumatate au peste 50 de ani. Cum se explica aceste cifre? Societatea functioneaza pe baza de stereotipuri si prejudecati. Ar fi mult prea simplu, insa, sa fie doar atat. Societatea discrimineaza, nedreptateste, pune la zid fara drept de apel.

Pe de o parte, se considera ca o persoana este apta de munca pana la 65 de ani, varsta de pensionare pentru barbati in Romania si in majoritatea statelor europene, iar pe de alta parte, atunci cand se fac angajari, companiile resping candidatii peste 40-50 de ani fara a le mai testa calitatile. Ascunzandu-se in spatele unor cuvinte precum lipsa de entuziasm, dexteritate sau rapiditate, angajatorul da voit cu piciorul unei persoane experimentate, loiale si chibzuite. In conditiile in care gasirea unui loc de munca nou este un demers laborios pentru oricine, acesta devine cu atat mai dificil pentru cei ai caror competitori sunt cu 15-20 de ani mai tineri, multi angajatori privind varsta mai inaintata ca pe un punct slab. Prin urmare, cei aflati la varsta a doua se confrunta cu situatii discriminatorii reale legate de serviciu - sunt fortati sa se pensioneze mai devreme, le este refuzata formarea profesionala pe motiv ca nu reprezinta o investitie pe termen lung sau nu mai sunt reangajati daca raman fara locul de munca.

Varsta inaintata este o etapa la care, inevitabil, ajungem cu totii
Statisticile Natiunilor Unite estimeaza ca varsta medie a populatiei Romaniei va ajunge la 49 de ani in anul 2050, de la 40 de ani in anul 2015. In mai putin de 10 decenii, mai mult de o treime din populatia Europei va avea peste 60 de ani si un sfert va depasi varsta de 65 de ani. Principalele probleme cu care se confrunta persoanele varstnice in Romania sunt legate de reticenta societatii de a le percepe drept resursa culturala si profesionala reala. Faptul ca Romania nu acorda importanta cuvenita imbatranirii active reduce dramatic sansele persoanelor varstnice la un tratament corect. In plus, persoanele de peste 50 de ani sunt cele mai afectate de somaj si se confrunta cel mai adesea cu accesul redus pe piata muncii.
In ciuda stereotipurilor negative, studii efectuate la nivel european evidentiaza aceeasi concluzie: putem lucra eficient la orice varsta! Conditia necesara in acest sens este ca angajatorii sa realizeze strategii care sa gestioneze inaintarea in varsta a salariatilor, sa mentina o buna calitate a vietii la locul de munca, sa dezvolte conditii de munca astfel incat sa permita tuturor salariatilor sa fie competitivi si sanatosi. Companiile care inteleg ideea imbatranirii active si principiul sanselor egale pe tot parcursul vietii si care actioneaza in acest sens vor avea de castigat, construind o cultura organizationala care valorizeaza potentialul si expertiza angajatilor.

Ce faci cand te confrunti cu o situatie de discriminare?
Legislatia romaneasca interzice discriminarea pe criteriul varstei in domeniul muncii. Coalitia antidiscriminare ofera consiliere juridica online in mod gratuit tuturor celor discriminati si incurajeaza sesizarea online a cazurilor de discriminare pe portalul antidiscriminare.ro. Coalitia antidiscriminare te ajuta sa identifici autoritatile publice catre care poti reclama nedreptatea cu care te confrunti si te sfatuieste asupra modului in care poti actiona pentru a-ti apara drepturile si demnitatea. Discriminarea se plateste cu amenda de la 1.000 de lei la 30.000 de lei, daca vizeaza o persoana fizica, sau cu amenda de la 2.000 de lei la 100.000 de lei, daca vizeaza un grup de persoane sau o comunitate (conform art. 26 alin. 1 din Ordonanta nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata).
Coalitia antidiscriminare este o structura nonguvernamentala informala de lobby si advocacy, formata din zece organizatii active in domeniul drepturilor omului in Romania. In prezent, Coalitia deruleaza un program de asistenta juridica gratuita online, adresat persoanelor care se confrunta cu discriminarea in Romania, in perioada iunie 2014 – aprilie 2016. Acest serviciu de consiliere online este disponibil pe website-ul antidiscriminare.ro. Serviciul oferit face parte din proiectul Acces la justitie si remedii adecvate pentru persoanele care sunt victime ale discriminarii,  finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, www.fondong.fdsc.ro.
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.