Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Excursie tematica pe Giumalau si pe Rarau, la cabana si statia meteo

Excursie tematica pe Giumalau si pe Rarau, la cabana si statia meteo

Email Imprimare

Cu totii stim ca muntii nostri aur poarta si ca visul naturii devine realitate atunci cand incepi calatoria propriu-zisa. Astfel, profitand de faptul ca am avut o scurta perioada cu vreme buna, am decis sa facem o excursie in frumosii munti suceveni, care ne-au dat fiecaruia senzatia ca suntem pe acoperisul lumii, chiar de la urcarea pe Transrarau, un drum finalizat cu bani europeni, in pur stil montan! Va asigur ca este ceva de neuitat, un drum pitoresc, stramt pe alocuri, trecand printre stancile Raraului si care iti ofera privelisti menite sa iti taie respiratia.

Excursia a avut si rol educativ, amintindu-ne atat noua, cat si celor mici, care au avut aplicatii practice de geografie in teren si apoi un test din ce au invatat si interpretat, ca geografia se invata total diferit si mult mai practic in teren. Pe traseul urcusului de pe Giumalau, ne-am bucurat cand am intalnit ciuperci sau plante de interes sanogen pe care le-am avut de identificat si studiat in corelatie cu mediul in care traiesc. In poienitele din etajul subalpin am putut poposi ori de cate ori era nevoie, pe pajiste, sa ne odihnim. In varf am intalnit monumentul dedicat eroilor cazuti in razboaiele ce s-au purtat in muntii Moldovei, ne-am bucurat si noi de biruinta asupra masivului Giumalau, fotografiindu-ne cu varful, si am putut vedea o panorama la 360 de grade asupra reliefului inconjurator, ce includea printre altele Ceahlaul, Rodnei sau Obcinele Bucovinei!
Pe Rarau, ne-am cazat la cabana Facultatii de Geografie din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, avand printre noi si doi profesori si ingineri in geologie si geotehnica ai acestei prestigioase institutii. Ne-am bucurat de panorama Pietrelor Doamnei, care se vedeau iesind din pacla de nori ce ne inconjura, am povestit, am facut focul ca sa ne incalzim in noapte si sa facem un gratar bine-meritat de la care nu au lipsit ciupercile culese din excursia precedenta de pe Giumalau. Acestea au mers numai bine cu un pahar de palinca de Bistritza!
Tot un rol educativ, pentru toti membrii grupului, l-a avut si mica statie meteo a cabanei, la care am beneficiat si de explicatiile specializate ale ghidului nostru cabanier! Astfel am aflat ca statia are un rol secundar in sistemul INMH, in comparatie cu cea de pe invecinatul Ceahlau. Cu toate acestea, detinea toate instrumentele importante dintr-o statie precum: anemometrul, pluviometrul, nivometrul, heliometrul sau giruetele. Am mai aflat ca toate statiile trebuie sa aiba un covor de iarba printre aparate, cosita regulat la maximum 20 cm pentru a da indici de temperatura uniforma intre inregistrarile din tara. Adaposturile pentru instrumentele care necesita protectie, precum termometrele (normal, de minim sau de maxim) sau barometrele, erau realizate din lemn de esenta tare, pentru durabilitate, bine ventilate, ferite de lumina solara directa si vopsite in alb, pentru a nu se incalzi si influenta valorile. Acestea aveau inaltimea standard de 1,5 metri. Am putut vedea cu totii temperatura reala de la statie, care era de 12,5 grade in dupa-amiaza acelei zile.
Indiferent de varsta si de ocupatie, de pasiuni sau activitati cotidiene, o excursie in frumosii munti care ne sustin aceasta tara de basm trebuie facuta de noi toti, de minimum 5 sau 6 ori pe an sau, de ce nu, in fiecare saptamana daca putem. Ideal este sa mergem in drumetii in grupuri de la 4 persoane in sus si sa avem printre noi oameni de la care sa putem invata lucruri noi sau sa ne reamintim ceea ce odata stiam, dar nu am mai pus in practica, daca nu din pasiune, macar pentru cultura noastra generala. Drumuri bune, de munte, la toti! (Razvan-Constantin Ciubotaru)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.