Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Cetatea Alba Carolina, adevarata capodopera arhitecturala

Cetatea Alba Carolina, adevarata capodopera arhitecturala

Email Imprimare

Constructia Cetatii Alba Carolina a avut loc intre anii 1715 si 1738, dupa ce a fost instaurata dominatia habsburgica in Transilvania. Austriecii au ridicat aceasta cetate pentru a se apara impotriva otomanilor. Cetatea a fost construita pe locul in care a existat o fortificatie medievala, care la randul sau fusese construita peste castrul Legiunii a XIII-a Gemina. Are o structura de tip Vauban, sistemul de fortificatii avand forma unei stele cu sapte colturi. Cetatea este pozitionata pe Dealul Citadelei. Intrarea in Cetatea Alba Carolina este libera. Totusi, exista si posibilitatea vizitei unui traseu cu taxa, Traseul celor trei fortificatii.

Traseul permite calatoria prin vestigiile celor trei fortificatii construite succesiv in aceeasi locatie. Un alt traseu, denumit Traseul Portilor, cuprinde cele sapte porti ale cetatii bastionare Alba Carolina. Poarta I se afla in latura de est, este locul de intrare in cetate dinspre orasul vechi. In imediata apropiere, Poarta a II-a a fost construita in stil baroc. Intre Portile a II-a si a III-a a fost ridicat in anul 1937, in memoria conducatorilor rascoalei din 1784-1785, Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan.
Acesta are o inaltime de 22,5 m. De aici se poate intra in cetate prin Poarta a III-a, cea mai bogat ornamentata si mai impunatoare. Ca o abatere de la traseu, se poate continua plimbarea pe langa santul cetatii si Bastionul Sfantul Mihail. Traseul acesta ne conduce catre o veche biserica din lemn, ridicata in anul 1769, in satul Brazesti din Muntii Apuseni. In anul 1991, biserica din lemn a fost mutata la noua parohie de langa cetate. Poarta a IV-a este cea care ne conduce catre Catedrala Sfantul Mihail. In centrul portii se afla vulturul bicefal, stema Imperiului Habsburgic. Portile a V-a si a VI-a au o arhitectura simpla, iar Poarta a VII-a era secreta, peste ea fusese zidit un strat subtire de caramida. Poarta a VII-a se prezinta sub forma unui tunel boltit, din caramida.
Statuile din interiorul cetatii, multe din bronz, infrumuseteaza cetatea, atragand turistii sa faca foarte multe poze. Statuia lui Mihai Viteazul, amplasata langa Catedrala Sfantul Mihail, a fost realizata de catre Oscar Han in anul 1968. Monumentul Custozza, amplasat in Piata Cetatii, a fost ridicat in memoria eroilor cazuti in 1866, in batalia de la Custozza. In apropiere, se mai pot remarca o piramida, pe fiecare latura avand ilustrata evolutia lucrarilor din cetate, si Clopotul Unirii, care simbolizeaza Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Muzeul Unirii este situat in cladirea Babilon, fata in fata cu Sala Unirii. Edificiul a fost construit intre anii 1851 si 1853, cu destinatie militara. Cladirea a avut si rol de hotel pentru ofiterii habsburgi. Sala Unirii, foarte luxoasa, era un loc unde se organizau baluri, receptii si alte evenimente. Sala este cunoscuta ca fiind incaperea in care la 1 Decembrie 1918 s-au intrunit delegatii care au votat Marea Unire.
Chiar in centrul Cetatii Alba Carolina se afla cateva facultati ale Universitatii 1 Decembrie 1918. La iesirea din cetate, prin Poarta a IV-a, se poate remarca si impresionanta cladire a Facultatii de Teologie Ortodoxa.
In cetate se mai poate vizita Muzeul Principia. Acesta include o portiune din fosta cladire a comandamentului castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina, precum ÅŸi alte vestigii din castru descoperite de arheologi. O parte din vestigiile romane sunt expuse in aer liber. Catedrala Romano-Catolica Sfantul Mihail si Catedrala Ortodoxa sunt desigur cele mai importante obiective ale cetatii, dar despre acestea am scris intr-un articol anterior. Zi de zi, la ora 12.00 se desfasoara ceremonialul schimbului de garda. Un ceremonial scurt, dar impresionant si incarcat de emotie! Acesta reuseste sa adune zilnic sute de curiosi, dornici sa vada putin din istoria cetatii. Citisem multe despre cetate si vazusem filmulete, cu toate acestea, ceea ce am vazut m-a surprins cu adevarat. Cetatea este impresionanta si merita vazuta, macar o data in viata, cu atat mai mult cu cat a fost total restaurata. (Oana-Nicoleta Rosu)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.