Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Bistrita, straveche vatra de spiritualitate ortodoxa

Manastirea Bistrita, straveche vatra de spiritualitate ortodoxa

Email Imprimare

Manastirea Bistrita se afla in satul Bistrita, din comuna Alexandru cel Bun, la 8 kilometri spre vest de orasul Piatra Neamt, pe drumul DN 15, Piatra Neamt - Bicaz. Manastirea Bistrita este una dintre cele mai vechi manastiri din judetul Neamt. Inceputurile obstii monahale sunt din vremea domniei lui Petru I Musat, spre sfarsitul secolului al XIV-lea, cand s-a ridicat acolo o micuta biserica de lemn. Manastirea din piatra a fost zidita de domnitorul Alexandru cel Bun in anul 1406. Tot atunci, domnitorul a improprietarit Manastirea Bistrita cu numeroase mosii.

Locasul de peste 30 de metri lungime, cu pronaos, gropnita, naos si altar, a fost zidit si cu gandul de a-i folosi domnitorului pe post de loc de ingropare. In anul 1498, domnitorul Stefan cel Mare a ridicat la manastire o impunatoare clopotnita cu paraclis. Petru Rares s-a alaturat ctitorilor precedenti, a refacut zidul de incinta si casa domneasca, pe care a impodobit-o cu fresca, a extins paraclisul din clopotnita ridicata de Stefan cel Mare. Tot in perioada domniei sale s-a ridicat cladirea de piatra unde a functionat, pana in secolul al XIX-lea, o scoala domneasca.
In anul 1677, Doamna Safta, sotia voievodului Gheorghe Stefan, a inchinat manastirea Patriarhiei Ierusalimului, urmand o lunga epoca de instrainare, in care s-a pierdut si cea mai mare parte din patrimoniu. Incepand din 1863, Manastirea Bistrita a cunoscut o epoca de renastere, redevenind vatra de cultura si de viata ortodoxa de altadata. Intre anii 1967 si 1984 la Manastirea Bistrita au avut loc lucrarile de restaurare a palatului domnesc, a celor doua case egumenesti, a scolii lui Petru Rares, a zidurilor de incinta si a chiliilor.
Atat doamna Ana, cat si domnitorul Alexandru cel Bun sunt inmormantati in gropnita bisericii. In partea de nord-est se afla si mormantul cronicarului Grigore Ureche. Necropola domneasca de la Manastirea Bistrita mai cuprinde mormantul lui Alexandrel, primul dintre fiii lui Stefan cel Mare. Statuia din marmura a lui Alexandru cel Bun, ridicata in anul 1982, cu prilejul implinirii a 550 de ani de la moartea marelui ctitor, se poate remarca la intrarea in curtea manastirii. Alaturi de manastire, in zona cimitirului, se poate admira si o veche bisericuta din lemn. Credinciosii vin la manastire si pentru a se inchina Icoanei Sfintei Ana, una dintre icoanele cele mai cinstite din Moldova. De-a lungul timpului, Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita a facut multe minuni. (Aglaea Ciubotaru)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.