Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Marea dintre muntii nostri

Marea dintre muntii nostri

Email Imprimare

Lacul Izvorul Muntelui este cel mai mare lac de acumulare (32,6 kilometri patrati) din Romania, amenajat pe un rau interior si cel mai frumos din toata salba de lacuri de pe raul Bistrita. Cunoscut si ca lacul Bicaz sau marea dintre munti, lacul este situat la 4 kilometri in amonte de orasul Bicaz si la 35 de kilometri de municipiul Piatra Neamt. Lacul se afla intr-o zona cu un potential turistic deosebit, in apropiere de parcul Cheile Bicazului - Hasmasu. Lacul Izvorul Muntelui a fost creat prin ridicarea barajului de pe cursul superior al raului Bistrita, la inceputul anilor ’60. Maretia acestui proiect a fost, la acea vreme, ceva de neimaginat. Barajul Izvorul Muntelui, avand inaltimea de 127 de metri, este al treilea dintre cele mai inalte baraje din Romania.

Aflata in drum spre Durau, impreuna cu familia, am facut un superb popas pe malul lacului, spre a admira atat frumusetea acestuia, cat si grandiosul baraj. Turistii opriti acolo puteau opta pentru o plimbare pe lac, cu vaporasul. Tarabele cu suvenire, oferite de catre mesterii din zona, nu treceau nici ele neobservate. Si toti faceau poze, multe poze…
Pescarii pasionati, dotati cu cele de trebuinta, isi ocupasera de mult locurile pe malul apei. Unul tocmai ridicase un biban de mai mare frumusetea. Fauna lacului cuprinde si mreana, clean, lostrita, scobar, babusca, pastrav indigen, pastrav de lac, pastrav curcubeu, oblet, porcusor, platica. Pe malul Lacului Izvorul Muntelui este amenajata si o crescatorie de pastravi, in localitatea  Potoci.
Insa nu pot sa nu amintesc ghimpele ce mi-a ramas in suflet cand am privit sutele, daca nu miile de peturi ce pluteau langa mal, in zona barajului. Se pare ca multi dintre noi mai avem de lucrat la capitolul educatie. Am continuat traseul catre Durau, pe drumul ce serpuieste pe malul minunatului lac, dar cu gandul la muntele ce se oglindeste in apele sale si care urma sa ne ofere imagini de neegalat. In zilele insorite de vara, umbra Ceahlaului e ca o continuare a muntelui in adancurile apei. Daca nu ati vazut lacul, va indemn sa-l includeti in planul pentru o viitoare excursie! Intreaga zona e mirifica! (Oana-Nicoleta Rosu)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.