Sambata, 4 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea De la trabuc la psihotronica

De la trabuc la psihotronica

Email Imprimare

In politica, au existat si exista o serie intreaga de tabuuri. Acum 50 de ani nimeni nu si-ar fi putut imagina un presedinte care sa supravietuiasca din punct de vedere politic unui scandal de adulter. Dar, la sfarsitul anilor ’90, in urma scandalului legat de fanteziile erotice in care era implicat trabucul prezidential, chiar in incinta Biroului Oval, Clinton nu numai ca a ramas presedinte, dar a devenit chiar mai simpatic… Lumea se schimba!

Cine si-ar fi imaginat o revolutie la televizor? La sfarsitul anilor ‘80 am vazut insa si aceasta minune, iar la inceputul anilor 2000 am vazut terorismul in direct la televizor. De ce sa ne miram atunci ca a venit momentul sa cada si un alt tabu? Acum, asistam la prabusirea tabuului psihotronicii prezidentiale. Nu are nici o importanta ce cunostinte si ce puteri o fi avand sau nu personajul din proximitatea presedintelui, care ne tot apare in cerculet rosu pe micile ecrane. Important este faptul ca el este cunoscut doar in aceasta calitate - de specialist si practician al domeniului - si ca prezenta lui in imediata vecinatate a presedintelui nu are nici o justificare oficiala. Cel putin, pana in acest moment, adica deja la un interval semnificativ de la izbucnirea scandalului. Un scandal foarte interesant, de altfel. Ce i-a putut anima pe cei din PSD sa deschida acest subiect e greu de inteles. De ce s-a lasat antrenata familia Geoana in declansarea scandalului e si mai putin de inteles... Apoi lucrurile au evoluat, evident, de la sine. Media romaneasca avea, ca intotdeauna, nevoie de subiecte politico-mondene capabile sa faca audienta si sa umple ore si ore de emisie, respectiv pagini intregi si, in special, prima pagina a publicatiilor. Schimbarea contextului diferitelor declaratii initiale este un proces normal care vine de la sine atunci cand doresti sa maximizezi audienta.
Subiectul reprezinta, in acelasi timp, in mod evident, o binevenita arma politica in lupta pentru conducerea PSD-ului, ceea ce nu face decat sa creasca miza si interesul pentru aceste dezbateri. In plus, incalcarea fatisa a unui tabu, de care nu indraznise nimeni pana acum sa se atinga, nu avea cum sa fie ratat de media internationala. Astfel, Romania a ajuns, iarasi, vedeta marilor publicatii. Numarul de articole ce au umplut paginile marilor cotidiene din lumea intreaga este impresionant. Si nu este de mirare.
Ar trebui sa fim naivi pentru a ne putea imagina ca presedintii marilor puteri au fost de-a lungul anilor departe de aceste probleme si de specialistii domeniului, tinand seama macar si numai de fondurile importante alocate domeniului, atat de SUA, cat de fosta URSS si mai apoi de Rusia. De altfel, au circulat si destule "barfe". Dar niciodata declaratii sau acuze politice la nivel inalt. Pe plan politic si mediatic este interesant atacul unui tabu. Daca el cade si subiectul va fi de acum incolo discutat liber, vom avea o noua dimensiune a manipularilor mediatice, de campanie, in fine, de imagine. Iar aceasta va conduce la o schimbare semnificativa a discursului public si a mentalitatii generale.
Atentie! Nu m-am referit pana acum catusi de putin la aspectul legat de semnificatia acestor lucruri. In ce masura acest domeniu, al psihotronicii, este un adevarat domeniu stiintific sau o facatura, daca respectivele manipulari sunt reale sau pure fabulatii. S-au scris nenumarate pagini despre acest subiect. Sunt o serie de aspecte care tin demult de activitatea de laborator, precum fotografiile Kirlian, care pun in evidenta ceea ce a fost numit aura. Hipnoza este si ea demult o practica curenta. Sunt multe alte lucruri care fac deja parte din practica medicala sau de laborator absolut curenta. Sunt insa si multe alte lucruri care sunt inca puternic controversate. Este un domeniu in care suntem departe de a se fi ales apele. Tocmai de aceea este de-a dreptul hilar sa vezi oameni care se pretind seriosi dand verdicte "stiintifice". Pe malul Dambovitei insa fiecare isi permite sa decida ce e adevarat si ce e fals in orice domeniu. Acesta este insa un lucru banal cu care ne-am obisnuit demult.
Modul in care agitatia inerenta starnita de acest subiect a scos iarasi marlania la suprafata este o alta problema. Putem sa fim sau nu interesati de acest subiect, putem sa ne amuzam si sa ironizam, dar, daca pretindem ca sutem cat de cat civilizati, ar trebui sa ne abtinem de la a fi marlani. Trebuie sa respectam dreptul fiecaruia de a crede sau nu anumite lucruri, dreptul fiecaruia de a-si exprima parerile si convingerile proprii atata timp cat prin aceasta nu lezeaza demnitatea altora. Dincolo insa de mocirla damboviteana si de luptele politice care, in mod cert, au avut rolul principal in izbucnirea acestui scandal ramane, de fapt, deschisa principala problema a atacului unui nou tabu. Si aceasta cred ca este cea mai interesanta perspectiva care va fi de urmarit in lunile si anii urmatori. Vor ramane implicatiile psihotronicii in viata politica mai departe un tabu de nezdruncinat sau vom asista in anii urmatori la o lupta electorala si de imagine ce va imbraca, in afara de subiectele de coruptie, de promisiuni electorale etc., si subiecte legate de diferite tentative de manipulare energetica sau legate de capacitatile energetice ale unui candidat sau altul? Mai, pe scurt, se va imbogati sau nu universul manipularii comunicationale? (Mircea Damian)

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.