Sambata, 22 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Relaxare si spiritualitate in nord - Sapanta, Manastirea si Cimitirul Vesel

Relaxare si spiritualitate in nord - Sapanta, Manastirea si Cimitirul Vesel

Email Imprimare

La pas, dar nu grabit, dorind sa mai descoperim o noua parte din Romania noastra frumoasa, am poposit cu greu (din cauza drumului lung si anevoios, pe soselele patriei, inceput in centrul tarii si terminat in nord), pe plaiurile atat de iubite ale Maramuresului. Tot taramul maramuresean iti incanta simturile, te relaxeaza atat din punct de vedere vizual, cat si olfactiv, te delecteaza odata cu adierea vantului prin fan ori prin flori sau prin cantecul pasarelelor atunci cand te opresti pe un plai, la umbra unui stejar batran. Dar poate cele mai incantatoare minuni pe care le are de oferit aceasta zona sunt reprezentate de Cimitirul Vesel si de Manastirea Sapanta-Peri.

Nu poti calatori prin Maramures fara sa treci prin Cimitirul Vesel din Sapanta, aflat la 18 km de Sighetu Marmatiei. Muzeul in aer liber pe care il intalnesti aici este unic in Europa, iar turisti de pretutindeni strabat mii de kilometri pentru a-l vedea. Cum bine stim deja, este faimos pentru crucile pictate cu scene din viata celui dus pe lumea cealalta si pentru epitafele incrustate in ele. Primele cruci au fost pictate in 1935 de mesterul Stan Ion Patras, iar munca sa este urmata si astazi.
Continuand excursia, am ajuns in Complexul Manastirii Sapanta-Peri, o oaza de relaxare in mijlocul padurii, ingrijita si protejata sub forma de Gradina Dendrologica. Aici, turistul este uimit de curatenia si asezarea, parca tipic germane, a maramuresenilor. Lucrarile in lemn te incanta, de la simplele impletituri in gard viu ce delimiteaza zonele cu flori de alei ori drumuri, pana la maiestria imbinarii barnelor in constructia manastirii si a cladirilor anexe. Cu o inaltime maxima de 78 m, biserica Manastirii Sapanta-Peri se situeaza in prezent pe locul 3 intre lacasurile de cult din România (pe prima pozitie aflandu-se tot o manastire din nord, si anume cea de la Dragomirna, Suceava, cu turla sa de-a dreptul impozanta). Cu toate acestea, turistii vin curiosi aici sa vada ceea ce se spune ca ar fi cea mai inalta biserica de lemn din lume. Ne-am dat si noi seama ca excursia si popasul aici au meritat din plin.
Haideti sa mai pornim o data la drum si sa ne facem toamna mai frumoasa, in tinuturile nordice ale tarii, care ne asteapta cu drag si ospitalitate, ca sa le trecem pragul si sa le descoperim. (Razvan-Constantin Ciubotaru)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.