Sambata, 22 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Vizita de poveste pe Valea Somuzului

Vizita de poveste pe Valea Somuzului

Email Imprimare

Plaiurile din nordul Moldovei au fost mereu presarate cu istorie si cu peisaje ce fac cinste tarii, demne de vazut macar o data in viata. La granita cu Bucovina, satele de pe Valea Somuzului iti deschid larg portile si te indeamna sa le treci sfios pragul… Bazinul Somuzului Mare se afla in partea sud-estica a judetului Suceava si cuprinde peste 50 de localitati ce formeaza o arie etnofolclorica unitara si extrem de conservatoare. Vechimea asezarilor de pe Valea Somuzului este considerabila, multe dintre acestea fiind consemnate in documentele din secolele XIV-XV.

Este un real spatiu cultural de confluenta dintre Moldova si Bucovina, cu traditii care s-au pastrat pana-n ziua de azi. Baia, prima capitala a Moldovei, a fost atestata inca din anul 1300, fiind prima cetate de scaun a Moldovei, dar si un important centru religios. Aici se afla Biserica Adormirea Maicii Domnului, monument istoric ctitorit de Petru Rares in anul 1532. Tot aici poti vizita si Biserica Alba, pozitionata chiar in centrul comunei. Traditia i-o atribuie lui Stefan cel Mare, care ar fi ridicat-o in anul 1467, in urma victoriei impotriva lui Matei Corvin. O buna parte din obiceiurile si traditiile stravechi se mai pastreaza si azi in localitate. Nu trebuie sa ratezi evenimentele culturale daca ajungi acolo, fiindca vechile obiceiuri constituie spectacole adevarate de muzica, port traditional, bucatarie locala si indemanare artistica.
Hora de la Baia este o serbare campeneasca, ce are loc in fiecare an. Ea include expozitii de arta, o parada a costumelor populare din zona si multe spectacole folclorice. In centrul comunei Baia vei gasi ruinele Catedralei romano-catolice cu hramul Sfintei Fecioare Maria, lacasul fiind construit integral din piatra fatuita si bruta, in stil gotic. Catedrala a fost distrusa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, insa ruinele ei inca pastreaza maretia si frumusetea de altadata. Nu uitati nici de Muzeul de Istorie si Etnografie, e musai sa-l vizitati, aici fiind expuse costume populare din zona, dar si obiecte din neolitic, epoca antica sau medievala. Localnicii te vor intampina cu generozitatea specifica doar oamenilor de aici si cu bucate al caror gust nu-l vei regasi in alta parte. (Carmen Tender, Foto: www.crestinortodox.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.