Marti, 23 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Istorie la Cantonul 30 din Ghimes Faget

Istorie la Cantonul 30 din Ghimes Faget

Email Imprimare

In Ghimes Faget, judetul Bacau, intre pod, calea ferata si scarile de piatra ce urca catre ruinele Cetatii Rakoczi, se afla, intre peretii Cantonului 30, un muzeu cu totul deosebit, cu o colectie speciala. Aflata in zona, impreuna cu familia, am vizitat muzeul, iar pasionatul nostru ghid ne-a povestit istoria locului, indicandu-ne imagini, harti sau obiecte din trecut, mai ales din domeniul feroviar: un ceas vechi de peron, placute de pe locomotive, uniforme CFR, vechi telefoane.

Construit langa calea ferata si soseaua ce facea legatura intre Moldova si Transilvania, cantonul avea rolul de a supraveghea si proteja, fiind dotat cu aparate de semnalizare. Totodata servea si drept locuinta pentru cantonier si familia lui si era cel mai estic canton de cale ferata austro-ungar. Cantonul a fost vandut de catre SNCFR unui localnic, profesorul Deaky Andras, care l-a donat Consiliului Local. Cantonul a fost renovat recent. Langa canton este inca vizibila granita de o mie de ani a Ungariei Mari.
Trecerea romanilor in Austro-Ungaria si invers se facea prin punctele de granita situate de-a lungul lantului carpatic. Ghimes Faget era unul dintre ele. La intrarea in Pasul Ghimes, inaintea podului, se afla o bariera. Gara din Ghimes, la randul ei, a avut un rol important in stabilirea legaturii dintre Moldova si Transilvania. Cladirea garii si-a mentinut rolul de punct vamal pana la formarea Romaniei Mari, in 1918.
De cativa ani s-a instituit traditia ca, de Sfanta Sarbatoare a Rusaliilor, mii de pelerini unguri, dar si romani de etnie maghiara, sa vina in aceste locuri, spre a-si aminti de vechiul punct de granita al Imperiului Austro-Ungar cu Romania. Ei participa la slujba de la biserica Kontumac, viziteaza Cantonul 30, dar si ruinele aflate in dreapta acestuia, un vechi punct de observatie, cunoscut sub numele de Cetatea Rakoczi. Urcand sirul de scari abrupte catre ruine, o zona de belvedere le ofera o panorama deosebita asupra zonei. Am urcat si noi si am facut multe poze. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.