Marti, 23 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Palatul Ghika, un simbol pentru Comanesti

Palatul Ghika, un simbol pentru Comanesti

Email Imprimare

Nu puteti trece prin Comanesti fara sa va plimbati prin parcul mare al orasului si sa admirati Palatul Ghika, situat chiar in parc, vizavi de gara localitatii. Palatul a apartinut lui Dimitrie N. Ghica Comanesti, descendent al unei familii istorice, care a dat zece voievozi. Cunoscut si sub numele de Ghika Comanesteanu, acesta a fost jurist, doctor in drept al Universitatii din Berlin, prefect de Bacau, magistrat, politician, deputat in Parlamentul Romaniei, faimos explorator. In plan stiintific, a avut o contributie importanta prin expeditia efectuata in Somalia, in anul 1895.

Palatul si Parcul Ghika din Comanesti au apartinut familiei Ghica pana in anul 1946, cand au fost nationalizate de statul comunist. Intre anii 1970 si 1983, in cladirea palatului a functionat Casa pionierilor. Tot in anii '80, Palatul Ghica a intrat intr-un amplu program de restaurare. Incepand cu anul 1983, in palat a fost organizat Muzeul Etnografic al Vaii Trotusului si o sectie de arta contemporana a Muzeului de Arta din Bacau.
Arhitectura speciala, ecletica, a Palatului Ghika a fost gandita de renumitul arhitect Albert Galleron, care a realizat si proiectul Ateneului Roman. Palatul a fost resedinta de vara a familiei boieresti. Acesta cuprinde 22 de incaperi mari, situate pe doua niveluri.
Urmasii familiei Ghika au revendicat palatul si parcul Ghika si, dupa procese indelungate cu Primaria Comanesti, au avut castig de cauza. Se pare ca astazi palatul este de vanzare. Iar locuitorii Comanestiului se tem ca vor ramane fara parc si ca nu vor mai putea vedea palatul. Acesta este un simbol al localitatii, iar parcul, singurul loc de promenada pentru comanesteni. Palatul familiei Ghika reprezinta o componenta a vietii din aceasta zona, fiind inclus in circuitul oricaror excursii in zona. In plus, palatul, construit in anul 1890, da semne de degradare, asa ca indiferent de proprietar, are nevoie de o renovare rapida. Deocamdata, pana cand proprietarul se va decide ce va face cu imobilul, Muzeul de Etnografie si Arta gazduit de Palatul Ghika functioneaza. Si, datorita patrimoniului sau colosal, are vizitatori. Profitati sa-l vizitati, cat inca mai este deschis! Tarifele de intrare sunt accesibile. (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.