Luni, 20 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Cel mai frumos loc din Romania

Cel mai frumos loc din Romania

Email Imprimare

Exista multe locuri Cel mai frumos loc din Romania - acolo unde ma simt acasa, acolo unde mi se umple sufletul de liniste, de bucurie. Poate fi o terasa, unde bem o bere cu prieteni dragi, pe care nu i-am vazut de mult timp, poate fi chiar in fata casei, unde, pe spatiul verde, a prins culoare si miros… ciresul. Asa incat, fiindca a venit vorba, eu sunt Romania, tu esti Romania, acumulam in suflete locuri frumoase, clipe minunate. Doar sa deschidem ochii si sa avem dorinta de a le vedea.

As putea spune ca acest "cel mai frumos loc" se afla la tara, acolo unde multi parinti isi duc copiii in vacante, sa se bucure, vazand uneori cate o veverita trecand din copac in copac, sau sa se joace pe gazonul care a inlocuit porumbul sau alte culturi de cereale de altadata. As putea spune ca este Delta Dunarii, un adevarat paradis, declarat sanctuar al biosferei. Delta nu inseamna nici tantari, nici un loc uitat de lume, ci o minune. Ajungi acolo si incerci sa captezi toate imaginile, sa ti le asezi in siguranta in suflet, sa te identifici cu ele, sa te simti, fuzionand cu egreta din fata cabanei, care sta nemiscata, privindu-te in ochi, dar cand te dezmeticesti si vrei sa o fotografiezi, sa te lauzi in fata prietenilor cu ea, pleaca, elegant, dupa peste - fix in acel minut.
Sau statiunile de pe litoralul Marii Negre - de la Mamaia pana la Vama Veche, una dintre cele mai largi coaste din Europa, in care soarele, nisipul, marea si distractia sunt premisele unei vacante de vis. Sau Cimitirul Vesel din Sapanta - un cimitir unic in lume, dovada faptului ca pana si moartea poate fi primita cu un zambet. Sau Cheile Bicazului, Sighisoara cu a sa Cetate Medievala - poate cea mai bine pastrata cetate medievala din lume, inca locuita, Balea Lac, Sibiul, Vatra Dornei, o localitate turistica foarte cautata, datorita apelor termale, peisajului, climei si facilitatilor de practicare a schiului. Se practica aici alpinismul si sporturile de iarna. Parcul natural, din centrul statiunii, renumit pentru veveritele sale, precum si cazinoul amintesc de faimoasele statiuni balneare ale vestului Europei. In oras, cele mai interesante atractii turistice sunt Muzeul Etnografic al Bucovinei si Muzeul Vanatorii si al Stiintelor Naturale. Sau, de ce nu, manastirile pictate si fortificate din Bucovina - protejate si apreciate de UNESCO, ca parte a mostenirii universale.
Manastirea Sucevita, cu zidurile si turnurile sale, cu biserica si sutele de picturi acoperindu-i peretii exteriori, reprezinta una dintre bijuteriile Bucovinei si o culme a artei feudale moldovenesti. Manastirea Zamca, cu Biserica Sfantul Auxentie, constituie cel mai important edificiu religios, armenesc din Suceava. Biserica este inconjurata de un zid de incinta, cu contraforti si turn clopotnita, dotat cu doua niveluri, situat in partea de est. In partea de vest exista un paraclis, in prezent sediul episcopiei armenesti. Este incadrata de o fortificatie, realizata de regele Ioan Sobietski, in 1691.
In stralucitoarea epoca a domnitorilor Stefan cel Mare - Petru Rares - Alexandru Lapusneanu, urmati de Movilesti (1466-1600), Tara de Sus a Moldovei, regiune istorico-geografica, numita si Bucovina, a fost impodobita cu biserici si manastiri fortificate, care ii fac, astazi, faima, pastrandu-se, nesperat, in conditii excelente. Celebrul de acum albastru de Voronet, ca si verdele-rosu al Sucevitei, galbenul Moldovitei, verdele Arborelui, rosul Humorului fac actul de bravura al picturii, cu care zugravii au avut temeritatea sa infrunte firea, o natura, ce parca intretine anume peisajul pentru a asigura un cadru corespunzator infaptuirii omului, cum afirma dr. Andre Lwoff, laureat al Premiului Nobel, continuand: Totul este atat de armonios, ca te dispune la o meditatie ce-ti da impulsuri optimiste... In pridvorul fiecarui locas din arhipelagul manastiresc, in Tara de Sus, cunosti si traiesti implinirea sentimentului linistii... De altfel, bogatele muzee de arta medievala, frumusetea peisajului si a creatiei artistice populare (arhitectura, port, datini) au determinat inscrierea tezaurului bucovinean in catalogul UNESCO. (Paul Gheorghiu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.