Luni, 20 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi

Sarbatoarea Sfintilor Trei Ierarhi

Email Imprimare

In fiecare an, in ziua de 30 ianuarie, sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, ca pe cei mai mari invatatori si pastori ai Bisericii. Sfantul Ioan Mauropous a ales ziua de 30 ianuarie pentru praznuirea lor, dupa ce fericitului i s-au aratat cei trei sfinti impreuna. Sfintii Trei Ierarhi au trait la sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul celui de-al V-lea. Ei au cunoscut atat adancurile invataturii lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi, mostenite de la Sfintii Apostoli, cat si ce era bun in stiinta si filosofia vremii lor.

Sfintii Trei Ierarhi au dus o lupta grea si neincetata pentru pazirea credintei apostolice, indeosebi a dogmei Sfintei Treimi. Sfantul Vasile cel Mare a fost pastor al mirenilor, dar si un mare indrumator al calugarilor. Sfantul Vasile a dat un loc insemnat muncii, alaturi de rugaciune, in viata calugarilor. Sfantul Grigorie si-a castigat renumele de Cuvantatorul de Dumnezeu, adica Teologul, talmacind pe intelesul oamenilor din timpul sau taina Sfintei Treimi. A fost chemat la Constantinopol, unde nu mai ramasese decat o singura biserica ortodoxa, restul fiind ale adeptilor lui Arie. Dupa cativa ani de cuvantari, bisericile adeptilor lui Arie, mai putin una, au fost transformate in biserici ortodoxe.
Sfantul Ioan Gura de Aur a folosit amvonul mai ales pentru invatarea mirenilor. A fost socotit cel mai iscusit predicator pe care l-a avut Biserica, fiind numit cel cu Gura de Aur.
In cinstea Sfintilor Trei Ierarhi, domnitorul Vasile Lupu a inaltat minunata biserica din Iasi, astazi manastire cu viata de obste, o capodopera care uimeste prin frumusetea broderiei de piatra ce imbraca in intregime zidurile bisericii. Este vorba de blocuri de piatra, sculptate unul cate unul, cu o minutiozitate perfecta. Nu puteti vizita Iasiul fara sa va inchinati in aceasta unica biserica! (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.