Vineri, 21 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Clujul nestiut - Printesa sangeroasa

Clujul nestiut - Printesa sangeroasa

Email Imprimare

Numele Anei Bathory, sora principelui Gabriel Bathory al Transilvaniei, a fost asociat cu magia neagra si cu practica imbaierii in sange de fecioare cu scopul de a-si pastra vesnic tineretea. Profesorul Vladimir Bogosavlievici a citit mai multe despre acest caz care a facut valva in epoca si a ajuns pana in fata justitiei. Elisabeta Bathory avea o verisoara, Ana, care a locuit in casa din Piata Unirii nr. 27. Se spunea ca si ea avea aceste obiceiuri de a ucide tinere slujnice, de a se imbaia in sangele lor. De asemenea, a fost pusa sub oprobriul public din cauza vrajitoriilor pe care le facea. A fost acuzata in epoca ca si-a ucis primul sot si multe altele, dar se pare ca acuzatiile erau lipsite de temei. Adevarata cauza era bogatia ei: dupa toate procesele care i s-au intentat, averea i-a fost confiscata si bineinteles ca a intrat in posesia principelui Gabriel Bethlen (ca in timpul sau, la inceput de secol XVII, au avut loc aceste procese de vrajitorie), spune Vladimir Bogosavlievici.

Intr-adevar, numai in secolul al XVII-lea s-au desfasurat la Cluj 19 procese de vrajitoare. Verdictul putea fi arderea pe rug (care se petrecea undeva pe Calea Baciului), decapitare sau spanzurare (executii care aveau loc in Piata Unirii), acestea fiind spectacole atroce foarte gustate de multime. Practicile vrajitoresti erau populare in epoca, desi erau sanctionate drastic de Biserica si stat, adauga istoricul Ovidiu Moldovan.
In Evul Mediu intunecat, trupurile vrajitoarelor erau expuse public dupa executie in fata Turnului Croitorilor in Cluj, pe o strada care purta tocmai de aceea numele de Aleea Vrajitoarelor. Printesa Ana Bathory, supranumita femeia vampir, nu a ajuns pana la executie, fiind protejata de rangul nobiliar. Dar in anul 1621 a fost exilata din Transilvania pentru faptele sale si i s-a confiscat intreaga avere.
Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.