Vineri, 12 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, o parte din istoria indepartata

Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, o parte din istoria indepartata

Email Imprimare

Aflati in vizita sau doar in trecere prin judetul Hunedoara, nu puteti rata ruinele celebrei cetati romane Sarmizegetusa Ulpia Traiana, traind astfel un dram de istorie antica si transpunandu-va in postura celor care aveau sa isi puna atat de viguros amprenta la crearea poporului roman. Felul in care au trait, cum se imbracau, caror zeitati se inchinau, cum isi organizau romanii orasul, pe toate le puteti descoperi aici. De la legi si judecata pana la masurarea timpului si jocuri de noroc, toate acestea aveau un rol foarte important in societatea romana.

Arhitectura si specializarea constructiilor le puteti afla vizitand cetatea din actuala localitate Sarmizegetusa. Obiceiurile si portul roman, armele folosite in lupta si obiectele folosite zi de zi le puteti descoperi vizitand Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, aflat in imediata apropiere a cetatii. Muzeul gazduieste astazi o importanta sectie de arheologie si administreaza Parcul Arheologic Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Muzeul a fost mutat in actualul sediu in anul 1982 si se afla in imediata apropiere a scolii, la intrarea dinspre Hateg.
Trecandu-i pragul, veti afla vestigii arheologice importante descoperite in castrul roman si in apropierea sa, dar va veti putea bucura si de unele piese redate cu ajutorul arheologiei experimentale, la fel ca acum 2000 de ani. Astfel s-au reconstituit unele echipamente militare prezente in acele timpuri in armata romana (legatus, centurion sau legionar).
Incaperi separate au fost dedicate educatiei (scrierea si instrumentele de scriere si calcul) si tehnologiei romane, foarte avansate pentru acele vremuri. Aici putem descoperi cadranul solar folosit pentru masurarea timpului. Un element important pentru romani il reprezentau apa si folosirea acesteia, de la fantani publice sau terme, pana la conductele din teava de plumb folosite la aductiunea apei. Tevile de plumb stau si astazi marturie, in muzeu, la gradul de dezvoltare al tehnologiei romane. Incalzirea apei era si ea foarte importanta si se facea in incaperi subterane separate, la care romanii dadeau o foarte mare atentie. Pentru a-si incalzi locuintele sau apa de la terme, ei foloseau un sistem de incalzire centralizat, hypocaustum.
O sala a muzeului a fost dedicata in intregime pieselor ceramice, cele mai numeroase obiecte descoperite aici. O alta sala pe care o puteti descoperi este dedicata jocurilor romane, majoritatea de noroc, numismaticii sau masuratorilor. Dintre piesele celebre pe care le putem intalni aici, inscriptia de fondare a Coloniei Ulpia Traiana este una dintre cele mai importante. Ea cuprinde numele Imparatului Traian, cu toate epitetele acumulate de acesta de-a lungul vietii si a numeroaselor batalii purtate. Nu in ultimul rand, in muzeu mai putem gasi si obiecte folosite zi de zi de romani, precum si date si reproduceri asupra articolelor de imbracaminte favorite. Vesmintele erau confectionate la inceput din lana, ulterior introducandu-se inul pentru realizarea hainelor de dama. Imbracamintea era relativ simpla, astfel incat o femeie, pentru a se evidentia, adopta coafuri elaborate si purta bijuterii.
Asadar, pentru o experienta unica in civilizatia romana de pe teritoriul tarii noastre, va recomand din toata inima sa vizitati acest muzeu, in aceasta luna, februarie, in care nu prea ne este permis sa avem o activitate sustinuta si diversificata in natura. (Razvan-Constantin Ciubotaru)Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.