Joi, 20 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea 10 dintre cele mai frumoase muzee in aer liber din Romania

10 dintre cele mai frumoase muzee in aer liber din Romania

Email Imprimare

Desi traim intr-o lume in care traditiile si obiceiurile strabunilor nostri au cam fost date uitarii, exista in tara noastra locuri in care ramasite ale vietii romanesti in cel mai pur stil au fost pastrate cu sfintenie, ca o marturie peste timp, menita sa ne demonstreze ca viata simpla  nu este deloc monotona si lipsita de farmec.Este vorba despre muzeele noastre etnografice, care aduna creatia de veacuri a taranului roman, ce nu se inconjura de lucruri multe. Putinul, dar suficientul cu care acesta isi ducea traiul era reprezentat de lucrul viu al mainilor lui, care prelucra materia si o innobila prin suferinta.

Lumea satului romanesc nu atinge perfectiunea, dar are avantajul faptului ca este o lume care apartine intru totul taranului, fiind un rezultat al creatiei sale, o imbinare unica intre arta si stradanie. Chiar daca liniile caselor nu erau drepte, chiar daca geamurile erau afumate sau camerele aveau peretii rotunjiti cu mana, viata simpla si caldura celor care insufleteau locuintele taranesti dau un farmec aparte vietii rurale.
Daca va este dor de valorile culturii traditionale si doriti sa va bucurati zilele cu soare ale acestui an, facand o calatorie in timp, va prezentam un clasament al celor mai frumoase muzee in aer liber din Romania.


1. Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA. Considerat cel mai frumos muzeu etnografic in aer liber din tara noastra, Muzeul Astra din Sibiu este totodata si cel mai mare muzeu in aer liber din Europa. Muzeul traditiilor populare se intinde pe o suprafata de 96 de hectare din care expozitia propriu-zisa ocupa 42 de hectare. Plimbadu-te pe cele 10 km de alei, vei descoperi o lume fascinanta, in care poti admira 300 de cladiri si peste 15.000 de obiecte apartinand civilizatiei noastre stramosesti.
Acest paradis ce pastreaza spiritul romanesc autentic este situat in rezervatia naturala "Dumbrava Sibiului". Cu o vegetatie luxurianta, care ii ajuta pe oameni sa respire aer curat, dar si sa ignore pentru cateva minute sau ore agitatia obisnuita a orasului, Muzeul Astra ne duce intr-un univers aparte, ca o gura de rai.
Infiintat in anul 1963, de o echipa condusa de Cornel Irimie, muzeul in aer liber de la Sibiu prezinta, in zone armonios marcate ca spatiu si tematica, lumea minunata a satului romanesc. Este un loc feeric, un paradis natural incarcat de traditii, ce ''vorbeste'' despre o intreaga civilizatie.


2. Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti. In inima Capitalei, pe malul Lacului Herastrau gasim un sat autentic ce aduce laolalta 300 de gospodarii cu casele si anexele lor, ateliere, mori si biserici care au existat in diverse zone ale Moldovei, Transilvaniei, Tarii Romanesti si Olteniei.
Deschiderea oficiala a Muzeului Satului a avut loc la 10 mai 1936, in prezenta regelui Carol al II-lea, iar pentru public, cu o saptamana mai tarziu, pe 17 mai 1936.
Muzeul detine o colectie de arhiva documentara structurata pe 16 subcolectii, ce insumeaza peste 300.000 de obiecte, constituite, in functie de materialele suport, din rezultate ale cercetarilor muzeografice sau academice desfasurate pe intreaga perioada de viata a muzeului sau chiar din cea premergatoare infiintarii lui.


3. Muzeul Arta Lemnului din Campulung Moldovenesc. Prin tot ce adaposteste si valorifica, Muzeul Arta Lemnului Campulung Moldovenesc este o colectie etnografica de valoare exceptionala, specializata in prezentarea bunurilor din lemn intalnite in Obcinile Bucovinei, asa cum au fost ele gandite, faurite si folosite de populatia de munteni din cele peste o suta de asezari din zona.
Inaugurat in anul 1936, muzeul si-a orientat tematica spre civilizatia lemnului in Romania abia in anii 1970. Mai toate exponatele muzeului sunt din lemn: unelte, mobilier, mori de apa, prese de ulei etc. Sectiunea in aer liber prezinta case, porti si alte elemente ale unei gospodarii din lemn din Moldova.


4. Muzeul Satului Maramuresean, Sighetu Marmatiei. Muzeul Maramuresului sau Muzeul Satului Maramuresean din Sighetu Marmatiei este unul dintre cele mai frumoase muzee din tara. Este muzeul reprezentativ al Maramuresului Istoric. O plimbare prin acest muzeu, in orice anotimp, va va da impresia ca sunteti proiectati in trecut, pe ulitele satelor maramuresene de acum cateva secole.
Prin structura sa, muzeul creeaza impresia unui sat tipic maramuresean. Ulite drepte (principale) si intortocheate, poteci si „prilazuri" alcatuiesc structura intima a asezarii si converg ca in toate satele maramuresene, spre biserica.
Pentru casele expuse in muzeu s-a folosit lemn cioplit de mesterii din zona si ilustreaza locuinte tipice slave, evreiesti, maghiare, germane si romanesti din secolele 17 si 18. Acestea sunt pastrate in conditii foarte bune atat in interior, cat si pe exterior, impreuna cu motivele originale de pe usi si inscriptiile in chirilica si araba.


5. Muzeul Satului Bucovinean Suceava. Imaginea de ansamblu a Muzeului Satului Bucovinean reflecta organizarea si activitatea complexa a satului traditional, arhitectura vernaculara a gospodariilor si a constructiilor comunitare, a instalatiilor tehnice care ilustreaza ocupatiile, meseriile si mestesugurile zonei, modul de viata al locuitorilor din Bucovina. Alaturi de gospodariile formate din case si anexe, amplasate de-a lungul ulitelor, in vatra satului, drept centru polarizator al vietii comunitatii, se regasesc biserica si clopotnita Vama, crasma Saru Dornei si scoala Securiceni.
Pe valea paraului care strabate muzeul sunt amplasate instalatiile tehnice hidraulice: moara Manastirea Humorului, piua de sumane, daracul pentru prelucrarea lanii. Meseriile si mestesugurile sunt reprezentate in ateliere dotate cu inventarul specific fiecarui mestesug, aici putandu-se demonstra si invata tehnicile de lucru traditionale, fiind folosite ca ateliere-scoala pentru copii sau turisti.


6. Muzeul Romulus Cluj. Parcul Etnografic National Romulus Vuia din Cluj-Napoca este totodata si primul muzeu in aer liber din Romania, fiind infiintat la 1 iunie 1929, ca sectie a Muzeului Etnografic al Ardealului.
Ateliere taranesti de aici ilustreaza tehnicile traditionale de prelucrare a lemnului si a fierului, de obtinere a aurului, de prelucrare a tesaturilor de lana, a lutului, a pietrei, de macinare a cerealelor si de obtinere a uleiului comestibil. Constructiile expuse - majoritatea datate prin inscriptii - se numara printre cele mai vechi si mai valoroase monumente de arhitectura din patrimoniul etnografic al Romaniei.


7. Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj. Inaugurat in anul 1975, muzeul si-a imbogatit permanent colectia de patrimoniu constituind un sprijin important pentru cei interesati de lumea satului in general si de cultura populara gorjeneasca, in special. In acest cadru troneaza cele doua biserici: prima o ctitorie a Balasei Cornoiu de la 1821 cu hramul Sfantului Ioan Botezatorul, a doua apartinand familiei Tatarescu, stramutate in anul 2002 de la Poiana Rovinari.8. Muzeul Satului Valcean Bujoreni. Muzeul Satului Valcean si-a conturat profilul sau tematic inca din 1974 sub forma unui sat muzeu, menit sa reconstituie pe o suprafata de 8 hectare, imaginea functionala a unei asezari rurale traditionale, cu toate institutiile sale social-culturale.
In organizarea acestui muzeu in aer liber, s-a tinut cont de cativa factori constitutivi ai unui sat adevarat – formele de relief ale zonei, vatra si hotarul lui cu toate elementele sale – in functie de care au fost amplasate gospodariile si constructiile comunitare, transferate din diferitele localitati ale judetului Valcea.


9. Muzeul Satului Banatean. Muzeul Satului Banatean constituie o pagina deschisa din istoria Banatului, o marturie a civilizatiei populare traditionale a romanilor si minoritatilor nationale din aceasta provincie, constituind un armonios dialog interetnic.
Colectia muzeului insumeaza peste 13.000 de piese de patrimoniu: tesaturi (costum popular si tesaturi de interior - covoare, ponievi, stergare), icoane, arta prelucrarii lemnului si ceramica. Acestora li se adauga obiecte de uz casnic din metal sau alte materiale, unelte si recipiente necesare unor ocupatii stravechi, respectiv albinarit, pescuit si vanatoare, obiecte de cult, masti populare, pictura naiva, figurine, albume, jucarii.


10. Muzeul Satului Branean. Daca veti ajunge in Bran, veti avea placerea sa decoperiti un muzeu in aer liber, al vietii taranilor din Tara Barsei, cu case diferite – unele foarte mici, cu o singura incapere, iar altele mari, cu patru incaperi, in forma literelor "L" sau "U". Cele mai frumoase sunt cele cu tinda cu lemn maroniu, intinsa pe toata fata cladirii. O alta casa ce iese in evidenta e cea cu parter de piatra, cu scari in partea din fata a casei, si pe stanga, si pe dreapta. Totul denota originalitate si cel mai pur stil rustic vechi romanesc. (Roxana Dimitriu)
Sursa: Antena Satelor


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.