Sambata, 22 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Catedrala Inaltarea Domnului din Bacau - a doua ca marime din tara

Catedrala Inaltarea Domnului din Bacau - a doua ca marime din tara

Email Imprimare

Catedrala Inaltarea Domnului din Bacau este cel mai mare lacas de cult care se construieste in provincie, al doilea din tara, dupa Catedrala Mantuirii Neamului, care se inalta in Bucuresti. Amplasata la capatul bulevardului Nicolae Balcescu, care traverseaza centrul orasului, catedrala intregeste ansambul arhitectural al municipiului, conferindu-i o anumita grandoare. Constructia este o imbinare arhitectonica a stilurilor bizantin si romanesc, abordate intr-o nota contemporana.

Dimensiunile Catedralei Inaltarea Domnului sunt impresionante: 70 de metri lungime, 38 de metri latime si 70 de metri inaltime, cu tot cu crucea situata pe turla principala, sfantul lacas avand o capacitate de circa 5.000 de persoane. In cele doua turle sunt 18 clopote, turnate la Innsbruck, in Austria, cel mai mare avand o greutate de 4,5 tone. Interesant este ca clopotele sunt sincronizate de computere si pot reda circa 1.000 de melodii diferite.
Subsolul imens, care coboara pana la 10 metri sub pamant, cuprinde doua niveluri. Nivelul de jos include un depozit de carte, o sala de expozitie si un adapost de aparare antiaeriana. In biserica, situata la celalalt nivel al subsolului, se slujeste conform randuielilor, chiar daca restul constructiei nu a fost finalizata. La parter se inalta semeata catedrala propriu-zisa, cu ziduri din beton ce ating tronsoane cu grosime de un metru.
Lacasul de cult este in santier de 27 de ani. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1991 de catre episcopul Ioachim Vasluianul, deja inmormantat in catedrala. Se doreste sfintirea edificiului cu ocazia Centenarului Marii Uniri, chiar daca interiorul nu va fi gata in totalitate. Lucrarile exterioare sunt aproape finalizate.
Iluminata feeric seara, de 200 de proiectoare, catedrala reprezinta deja pentru bacauani un simbol. Parcul Catedralei, amenajat cu mult bun gust, langa edificiul religios, intregeste frumusetea locului. (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.