Joi, 20 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea 10 dintre cele mai frumoase lacuri naturale din Romania

10 dintre cele mai frumoase lacuri naturale din Romania

Email Imprimare

Tara noastra este "pavata" cu unele dintre cele mai frumoase lacuri naturale din lume. Pierdute printre depresiunile montane sau incadrate in peisaje naturale de poveste, lacurile noastre ii lasa muti de uimire chiar si pe turistii plimbati prin lumea larga. Lacurile glaciare de pe cele mai inalte piscuri montane sau barajele naturale desavarsite de natura emana o frumusete incredibila in orice anotimp, oferind linistea si desfatarea de care cu totii avem nevoie.

Pentru ca fiecare dintre aceste intinderi de apa este spectaculoasa si unica in felul sau, este destul de greu ca acestea sa fie clasificate si ierarhizate. Incercam sa vi le prezentam pe cele mai frumoase 10 dintre ele, cu mentiunea ca lista este departe de a fi inchisa.
1. Lacul Balea. Situat in inima Masivului Fagaras, la o altitudine de 2.040 m, Lacul Balea este cel mai mare lac glaciar din tara si unul dintre cele mai frumoase din masivul fagarasean. Intinderea de apa de peste 45.000 mp, pe care altadata era o insula ce se apropia de tarm printr-un mic istm, a fost transformata de timp intr-o peninsula ce dezvaluie unul dintre cele mai frumoase peisaje din Romania. Lacul Balea si o suprafata de circa 180 ha in jurul lacului au fost declarate, in 1932, rezervatie stiintifica. Rezervatia cuprinde mai multe plante rare, cum este floarea de colt si animale ocrotite: capra neagra, rasul, acvila de munte.
2. Lacul Ochiul Beiului. La adapostul Muntilor Aninei se afla Lacul Ochiul Beiului, unul din cele mai fermecatoare lacuri din Romania. Lacul este de origine carstica si face parte din Parcul National Cheile Nerei, pe Valea Raului Beu, unde acesta se intalneste cu Raul Beusnita. Forma lacului este a unui crater cu adancimea de 3,6 metri, iar apa este atat de curata, de un albastru ireal, incat pastravii care inoata in ea pot fi admirati in toata splendoarea lor.
Interesant este ca acest lac nu ingheata niciodata, temperatura apei ramanand constanta tot timpul anului, intre 4 si 8 grade Celsius. Acest lucru face ca pasarile migratoare, starcii cenusii ori ratele salbatice, in loc sa plece toamna spre tarile calde, raman aici peste iarna.
3. Complexul lagunar Razim-Sinoe, judetul Tulcea. Complexul lagunar Razim – Sinoe este cea mai mare intindere de apa dulce din Romania. Situat in sudul Deltei Dunarii, acest complex de lacuri ocupa o suprafata totala de circa 1.145 kilometri patrati, din care suprafata lacurilor este de 863 kilometri patrati. Cea mai mare parte a complexului o constituie zona depresionara, initial ocupata de apele maritime si care a fost segmentata ulterior prin formare de cordoane si grinduri. Unitatea Razim, formata din lacurile Razim, Golovita, Zmeica si Babadag, a fost izolata de influenta marii si transformata in rezervor de apa dulce pentru alimentarea sistemelor de irigatie amenajate in jurul complexului. Unitatea Sinoe, formata din lacurile Sinoe, Nuntasi si Tuzla, isi pastreaza legatura cu Marea Neagra printr-un stavilar. In perimetrul complexului se gasesc si cateva insule, dintre care cele mai importante sunt insula Popina si insula Bisericuta.
4. Lacul fara fund, judetul Buzau. Undeva, in inima Muntilor Siriu, cerul se oglindeste intr-un lac legendar. De ochiul de apa ascuns privirilor curiosilor se leaga povesti despre care oamenii locurilor spun ca au un sambure de adevar. Lacul Vulturilor sau Lacul fara fund se afla intr-o zona putin cunoscuta de turisti, cu peisaje salbatice, pe partea estica a versantului Malaia, in Muntii Siriului, la altitudinea de 1.420 metri. Este un lac periglaciar, aflat pe suprafata comunei Chiojdu, judetul Buzau. Turistii care cunosc locul vin aici sa se bucure de linistea locului si de frumusetea muntilor salbatici. In imediata vecinatate a Lacului Vulturilor se afla singura zona unde pot fi intalnite caprele negre, protejate de lege, acestea fiind pe cale de disparitie.
5. Lacul Bucura, judetul Hunedoara. In Muntii Retezat se afla Lacul Bucura, cel mai intins lac glaciar din Romania. Are o suprafata de 8,9 hectare, o lungime de aproximativ 550 de metri si o latime maxima de 225 de metri. Adancimea maxima a lacului este de 15,7 metri.
Lacul Bucura este amplasat intr-o zona deosebit de frumoasa, la o altitudine de 2.040 m, de unde se poate simti cu adevarat magia muntelui.
6. Lacul Sfanta Ana. Lacul Sfanta Ana este singurul lac de origine vulcanica din Romania care s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins, la o altitudine de 950 m. Acesta se gaseste in Muntii Ciomatu Mare, langa Tusnad, in Parcul Natural Mohos. Lacul are o forma ovala si ocupa o suprafata de 220.000 mp, avand o adancime medie de 6,4 metri. Pentru ca este alimentat exclusiv din precipitatii, Lacul Sfanta Ana este considerat lacul cu cea mai curata apa din tara, cu un grad de mineralizare a apei foarte mic si cu o puritate a apei apropiata cu cea a apei distilate.
7. Lacul Capra. Muntii Fagaras ascund un alt lac a carui frumusete pare imposibil de descris in cuvinte pentru cei care nu au fost acolo. Este vorba despre lacul glaciar Capra, ce se afla pe versantul sudic al Masivului Fagaras, la 2.230 m altitudine. Lacul are o adancime de 11 m si o culoare albastra intensa.
8. Lacul Rosu. Lacul Rosu este un lac de baraj natural, situat in Harghita, in Carpatii Orientali, la 26 de kilometri de Gheorgheni. Este locul unde Transilvania se intalneste cu Moldova si ofera peisaje de vis si o atractie unica: o adevarata padure scufundata. Formarea Lacului Rosu s-ar fi produs, conform specialistilor, in anul 1838, cand, in urma unui cutremur, terenul a alunecat, formand astfel o inchidere pe vale. O alta posibila data de formare este in anul 1837, in urma unor furtuni puternice, care au facut ca masa argiloasa sa se deplaseze si sa obtureze valea. Martori ai alunecarii de teren sunt copacii pietrificati, ale caror trunchiuri retezate ies la suprafata lacului.
9. Lacul Ursu, judetul Mures. Monument unic al naturii in Europa, Lacul Ursu, cel mai mare lac sarat si helioterm din Europa, are o suprafata de 40.235 mp, o circumferinta de 1.180 m si o adancime maxima ce depaseste 18 m. Lacul este un SPA natural unic in Europa, cu proprietati tamaduitoare pentru cei care sufera de boli reumatice, dar este si un loc excelent pentru relaxare. Acesta s-a format in 1875 odata cu prabusirea unei exploatari de sare, umpluta ulterior cu apa de la ploi si cu cea a paraielor ce coboara de pe versantii din apropiere.
10. Lacul Ghioroc, judetul Arad. Lacul Ghioroc, cu o suprafata de peste 10 ha si o adancime maxima de 10 m, este o atractie turistica locala atat pentru practicarea pescuitului, cat si pentru scaldat. Este numit si "Litoralul de acasa", un punct de atractie foarte cautat de catre aradeni datorita plajei amenajate cu nisip, sezlonguri si umbrele. Spre mijlocul lacului exista si doua insule destul de mari, puse la vanzare de catre proprietari.
Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.