Joi, 20 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Raducanu - reculegere la mormantul lui Costache Negri

Manastirea Raducanu - reculegere la mormantul lui Costache Negri

Email Imprimare

Manastirea Raducanu din orasul Targu Ocna, judetul Bacau, numita ulterior si Biserica Raducanu sau Buna Vestire, a fost construita la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, de catre marele logofat Ion Buhus si un targovet bogat, Paval. In anul 1763, marele logofat Radu Racovita, casatorit cu Maria Buhus, a refacut si impodobit aproape integral biserica. El s-a considerat ctitorul ei, dupa textul pisaniei plasat deasupra usii de la intrare. Este singura biserica din tara cu text francez in pisanie.

Manastirea a trecut, de-a lungul existentei sale, prin multe incercari dramatice. Dupa ce in anul 1821 a fost ocupata de catre un detasament de eteristi, a fost devastata de turci, iar in timpul Primului Razboi Mondial, casele ecumenesti ale fostei manastiri au servit ca depozit pentru provizii si munitii, dar au scapat ca prin minune de bombardamentele inamice.
La inceputul secolului al XIX-lea, in aceasta manastire a functionat o scoala in limba greaca, unde s-au pregatit tineri pentru cariera preoteasca. Biserica Raducanu poseda un bogat fond de carte veche, lucrari romanesti si grecesti. O parte din acest fond a fost preluat, inca de la sfarsitul veacului al XIX-lea, de catre Biblioteca Academiei.
Din anul 1890, manastirea a devenit biserica de mir. Biserica Raducanu este un monument reprezentativ pentru barocul tarziu moldovenesc. Locasul este ridicat pe un plan triconic, avand un turn-clopotnita pe pridvorul vestic. Expus in fata bisericii, se pastreaza vechiul clopot al manastirii, turnat in Sfantul Munte Athos, avand inscriptia in limba greaca, din 10 noiembrie 1810.
In exterior, langa peretele sud-estic al bisericii, se gaseste mormantul marelui om politic si scriitor Costache Negri (1812-1876). Doamna Elena Cuza a adaugat mormantului o stela funerara cu inscriptia: Vaduva lui Voda Cuza cu iubitii sai fii la C. Negri. Durere eterna spre pomenire, 11 octombrie 1877.
Curtea fortificata a bisericii este amplasata pe malul stang al raului Trotus, pe strada Raducanu din Targu Ocna. Pentru oricine viziteaza orasul, biserica este un loc de reculegere si liniste, unde se poate descoperi o frumusete aparte, cu un impresionant tezaur sacru si spiritual. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.