Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Capodoperele lui Brancusi de la Targu Jiu

Capodoperele lui Brancusi de la Targu Jiu

Email Imprimare

Coloana Recunostintei fara Sfarsit a fost dedicata soldatilor romani cazuti in luptele de pe malul Jiului, din Primul Razboi Mondial. Coloana fara Sfarsit, denumita si Coloana Infinitului, este una dintre cele mai cunoscute opere de arta realizate in Romania. Inaugurata in anul 1938, coloana are o inaltime de aproape 30 de metri si este compusa din 17 module suprapuse, denumite margele, chiar de catre autorul lor.
Mai exact sunt 15 module romboidale, un semielement la baza si un semielement la varf, care dau aspectul unor clepsidre prin care timpul parca nu se scurge, ci converge spre infinit. Nucleul metalic a fost executat la Atelierele Centrale din Petrosani. In anii '50, comunistii au planuit sa demoleze coloana, considerand ca sculptura ar fi burgheza. Totusi, planul n-a fost niciodata pus in aplicare.
Coloana Infinitului se afla in Parcul Coloanei, o zona verde, situata chiar la intrare in Targu Jiu, pe drumul catre Ramnicu Valcea. Coloana este parte a Ansamblului Monumental Calea Eroilor, compus din Coloana fara Sfarsit, Poarta Sarutului, Aleea Scaunelor si Masa Tacerii. Realizarea ansamblului se datoreaza in buna parte sotiei prim-ministrului Gheorghe Tatarescu, Arethia Tatarescu, presedinta Ligii Nationale a Femeilor Gorjene. Cele patru componente sculpturale sunt dispuse pe o axa ce strabate orasul, orientata de la apus spre rasarit. Pe aceeasi axa a fost construita si Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, inaugurata in anul 1937.
In aprilie 2007, la Targu Jiu, a fost dezvelit inscrisul care atesta hotararea Uniunii Europene de includere a Ansamblului Monumental Calea Eroilor in patrimoniul cultural european. In muzeele lumii, acolo unde sunt operele lui Brancusi, vin anual sute de mii de vizitatori. Noi avem posibilitatea sa-i vedem o parte din opere la Targu Jiu, oras propulsat de Constantin Brancusi pe lista localitatilor cu obiective turistice importante. Fie ca alegem un city break la Targu Jiu sau suntem in drum catre Transalpina, Orsova sau Baile Herculane, sa includem in programul calatoriei noastre o plimbare pe Calea Eroilor si sa admiram creatia celebrului sculptor! (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.