Marti, 11 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Palatul Parlamentului - cea mai mare cladire din Europa

Palatul Parlamentului - cea mai mare cladire din Europa

Email Imprimare

Cladirea Palatului Parlamentului (Casa Poporului) a fost construita in proportie de 60% inainte de anul 1989, la indicatiile lui Nicolae Ceausescu, care isi dorea sa concentreze intr-o singura cladire toate organele centrale ale statului, dar si o locatie sigura din punct de vedere seismic, care sa reziste chiar si unui eventual atac nuclear.

Anca Petrescu a fost aleasa, in urma unui concurs, arhitect-sef al cladirii. Alaturi de dansa au mai lucrat inca 150 de arhitecti. In lipsa computerelor, ei desenau cu mana toate detaliile. Lucrarile au inceput in anul 1984.
Constructia are o suprafata desfasurata de 365.000 mp si este a doua cladire administrativa din lume, dupa Pentagon. Cladirea ocupa locul 1 in lume la capitolul cladiri administrative (pentru uz civil), respectiv locul 3 din punctul de vedere al volumului si este prima ca greutate, cu un milion de metri cubi de marmura, 700.000 de tone de otel si 3.500 de tone de cristal. Este o constructie coplesitoare, un obiectiv turistic emblematic pentru Bucuresti si pentru Romania, un reper al Epocii de Aur.
Cladirea a fost construita aproape in intregime cu materiale din Romania. Intreaga constructie este rezultatul efortului a peste 100.000 de oameni. Pentru a se putea elibera suprafata destinata constructiei, au fost distruse 20 de biserici, 8 au fost translatate, 10.000 de locuinte au fost demolate, a fost ras un cartier intreg (Uranus), inclusiv Spitalul Brancovenesc si Stadionul Republica. Lucrarile au continuat intre anii 1992 si 1996, dar intr-un ritm mult mai lent. Astazi, cladirea gazduieste Camera Deputatilor, Senatul, Consiliul Legislativ, Curtea Constitutionala si este un simbol al democratiei.
Pentru cei care doresc sa viziteze Palatul Parlamentului, este bine de stiut ca se fac rezervari in prealabil. Eu am ales un tur standard, la tariful de 35 de lei, dar puteam suplimenta cu turul subsolului si panorama orasului, vazut de pe terasa. Pentru a putea face fotografii sau filma in Palatul Parlamentului, trebuie sa achitati o taxa de 30 de lei. Accesul se face doar pe baza unui document de identitate valabil. Elevii pot intra gratuit, pe baza carnetului de elev. Intrarea vizitatorilor se face prin latura dinspre Parcul Izvor. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.