Marti, 20 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Drumetind prin Tara Nasaudului

Drumetind prin Tara Nasaudului

Email Imprimare

Un geograf strain, cutreierandu-ne tara, exclama: Rare sunt locurile de pe glob unde, pe un teritoriu de dimensiunile Romaniei, sa se intalneasca o atat de mare varietate de peisaje, de la crestele alpine crenelate si priporoase, acoperite la baza cu trene de grohotis, pana la campiile netede ca niste ape linistite, de la padurile de rasinoase din munti cu verdele lor sumbru la cele de fag si stejar atat de multicolor pictate toamna, din zona dealurilor…
Frumosi si fara seaman sunt muntii acestei tari binecuvantate de zeii cei buni! In muntii de miazanoapte, padurile si pasunile se tin lant, iar bogatia lor uimeste si azi pe cei care-i cutreiera in dorinta cunoasterii intinsului de tara romaneasca. In partea in care Dacia apuca spre miazanoapte, un sir lung de munti, formati din stanci prapastioase si acoperiti de culmi cu paduri intunecate, isi inalta in vazduh crestele inalte. Pe acestia natura i-a inzestrat drept hotar si zid de aparare neinvins, intre imparatii dușmane. Aici securea inca n-a indraznit sa se atinga de coroana arborilor, nici picior de muritor n-a șasat urme prin aceste locuri calcate numai de fiarele salbatice.
De pe varf de stanca se repede in valea adanca, cu vuiet strașnic si cu apele-i vijelioase un mic parau, ce n-a luat forma de rau si care se numeste Somes. La inceput e putintel, adunand de pretutideni in albia sa lacoma ape neinsemnate. Dar, indata ce iese din codrii priporosi si vagaunile neprietenoase si ajunge in tinutul bogat in metale al Rodnei, prinde puteri din ce in ce mai mari, devine in salbaticia sa tot mai fioros si alearga sprinten cu undele-i neimblanzite.
Valea stramta, numita Valea Rodnei, hraneste douazeci si patru de sate. Pe langa cea mai mare parte din acestea curge Someșul serpuitor cu undele sale fioroase. Celelalte sunt ascunse prin coclaurile intortocheate ale dealurilor. O frumusete si o bogatie de nedescris in cuvinte! (Carmen Tender)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.