Marti, 20 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Voronet - loc de legenda

Manastirea Voronet - loc de legenda

Email Imprimare

Manastirea Voronet, in satul Voronet, astazi localitate componenta a orasului Gura Humorului, a fost cladita in anul 1488 de domnitorul moldovean Stefan cel Mare, insa a suferit mai multe schimbari in timp, mai multe refaceri si transformari. In 1547 se executa pictura exterioara si se construieste pridvorul, iar dupa 1786 se demoleaza chiliile si zidul inconjurator, ramanand numai biserica si turnul-clopotnita. Frescele de pe exteriorul zidurilor sunt considerate cel mai reusit ansamblu de pictura medievala moldoveneasca, avand fondul de culoare albastru-inchis (numai la aceasta biserica se intalneste aceasta culoare, care a fost numita Albastru de Voronet), iar dintre aceste fresce, cea mai impresionanta este Judecata de Apoi.

In afara de picturi, peretele exterior are si elemente de plastica decorativa, conceputa in plan triconic, biserica avand turla deasupra naosului. In zona absidelor si a altarului, fetele au fost ritmate cu serii de cate 7 firide lungi, pe care s-au amplasat cate doua ocnite, iar intre ocnite si acoperis a fost intercalata cate o friza de discuri smaltuite. Picturile originare din naos se remarca printr-o exceptionala armonie cromatica, stranele din secolul al XVI-lea se mentin in stare foarte buna. In interiorul bisericii se afla piatra funerara a legendarului Daniil Sihastrul. Daca v-am starnit interesul, nu ezitati sa vizitati Manastirea Voronet, nu veti regreta! (Carmen Tender)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.