Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :

Salina Cacica

Email Imprimare

E frumos sa vizitezi Bucovina, cu dealurile sale feerice si cu peisajele sale desprinse parca dintr-un basm. E adevarat ca astazi, vizitatorii sunt uluiti de contrastul dintre vechi si nou, dintre modernizarea evidenta a unor zone turistice si vechimea unor monumente istorice de importanta vitala pentru cultura intregii tari. Cand spui Bucovina, poate ca primul lucru care iti vine in minte sunt bisericile si manastirile vechi, traditiile atat de bogate si inca vii... si totusi, Bucovina te poate surprinde chiar daca te pornesti spre ea cu idei preconcepute. Astazi, Bucovina nu mai e doar o zona... e un adevarat centru cultural-istoric, un loc unde traditia mai sta inca la loc de cinste. Cine a uitat cum e sa respiri aerul tare al unei paduri de brad, sa vina in Bucovina! Una din atractiile turistice importante ale acestei zone este Salina Cacica. Nu este o salina foarte mare, dimpotriva, este una dintre salinele cele mai mici ale Romaniei, insa importanta sa deriva din functia sa strategica de ilustrare a unor probleme geologice.
Cei care doresc sa ajunga la Salina Cacica ar trebui sa stie ca accesul se face prin drumul DN 2E, drum destul de bun si plin de imagini pitoresti. Peste drum de salina este amplasat Sanctuarul Marian, un alt obiectiv turistico-religios plin de semnificatii. Coborarea in mina se face mai intai pe treptele din lemn, apoi pe cele din sare, printr-un spatiu destul de ingust, cu balustrade care ajuta turistii sa-si mentina echilibrul si sa nu alunece. Numele original al salinei, Kaczyka, este de provenienta poloneza.
Vizita la Salina Cacica poate sa dureze mai mult de o ora si jumatate, in functie de numarul celor care coboara. Atat coborarea, cat si urcarea se fac incet, cu mare atentie, pentru evitarea accidentelor. Este important de adaugat faptul ca, pe masura ce se coboara, se simte un miros pregnant de hidrocarburi. In timp ce unii turisti trec destul de usor peste acest impediment, altii au dificultati destul de mari in a respira acest aer si se intorc fara sa coboare pana la capat.
Este esential ca imbracamintea sa fie una adecvata. Astfel, chiar daca mergeti pe timp de vara, cand afara e canicula, ei bine, veti avea surpriza ca in mina sa regasiti o adevarata oaza de aer rece. De asemenea, este important de precizat ca mirosul accentuat de hidrocarburi se va incapatana sa ramana in haine. Cei care reusesc sa treaca peste acest mic impediment pot sa faca primul popas la 29 m adancime, la Capela Sfanta Varvara, protectoarea minerilor, unde pot admira icoana sfintei recunoscute ca fiind pazitoarea celor care trudesc in adancurile pamantului.
La peste 38 m adancime se afla Orizontul I al traseului turistic si capela ortodoxa, cu mai multe basoreliefuri in perete. Lacul Sarat, cu o adancime de 42 m, se afla la capatul Galeriei Mihai Viteazul. Urmeaza Sala de bal, care are 24 m lungime si 12 m latime. Se spune ca aici, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, se desfasurau baluri somptuoase. Aici, tinerele erau cerute de sotii, dupa ce se plimbau cu pluta pe lacul sarat.
Un alt punct de atractie este Muzeul Utilajelor, care adaposteste diverse unelte folosite in mina, dar si documente cu o importanta istorico-culturala importanta. Pe masura ce se coboara, mirosul intepator de hidrocarburi devine mai accentuat. Urmand linia ferata din Galeria Vasile Roaita, se ajunge la Camera Rahova. Aici sunt amenajate mai multe mese, unde turistii pot sa poposeasca pentru un sandvis.
Salina poate fi vizitata zilnic, in intervalul 9.00-17.00.
Este adevarat, parerile despre aceasta salina sunt impartite. Unii sunt indignati de faptul ca salina are alura unui loc neingrijit, mai ales daca se face comparatie cu alte saline mai mari si mai elegante din tara. Totusi, Salina Cacica este vizitata zilnic de foarte multi turisti, atat din tara, cat si din strainatate, pentru incarcatura istorica, dar si pentru beneficiile pe care le are un astfel de mediu pentru sanatate. Evident, in fata salinei e amenajat un mic bazar - destul de inestetic pentru zona aceasta – de unde se pot cumpara diverse obiecte cu un vadit caracter de kitsch... lucru intalnit, de altfel, la majoritatea obiectivelor turistice din tara. (Rodica Puscasu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.