Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea O pagina de istorie la Mausoleul Eroilor de la Mateias

O pagina de istorie la Mausoleul Eroilor de la Mateias

Email Imprimare

Mausoleul Eroilor de la Mateias este situat pe drumul european E574, intre Campulung si Brasov, la 11 kilometri de Campulung, in comuna Valea Mare din judetul Arges. Monumentul a fost dedicat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Constructia mausoleului, datand din anul l935, a fost restaurata intre anii 1980 si 1984. In acea perioada s-au construit terasa de parada, scara impozanta de acces, camerele muzeale, un basorelief de 16 metri lungime si 3,5 metri inaltime, care ilustreaza scene de lupta si chipuri de eroi, precum si cupa din piatra de Albesti, in care arde o flacara vesnica, in amintirea eroilor cazuti la Mateias. Interiorul, pictat initial in tempera de catre Olga Greceanu, fiind deteriorat, a fost inlocuit cu mozaicuri de tip Murano.

Pentru onoarea patriei si a drapelului, pentru faurirea unitatii Romaniei, noi am aparat cu barbatie si credinta in victorie, pana la jertfa suprema, pamantul sfant al tarii, lasandu-va voua, generatiile viitoare, o natiune libera si independenta, acesta este textul aflat la intrarea in mausoleu. In interior, daltuite in marmura alba, se afla numele a peste 2.300 de eroi romani care au cazut in luptele de pe frontul Bran-Campulung si osuarul cu osemintele celor 400 dintre soldatii si ofiterii ucisi in lupta.
Langa impunatorul mausoleu se afla muzeul. Ambele cladiri constituie un ansamblu arhitectonic, care dau totusi impresia de intreg. Constructiile sunt realizate din piatra de Albesti, piatra unica in tara si renumita pentru frumusetea sa. In prima sala a muzeului sunt expuse decoratii, brevete militare, obuze, arme, harta Romaniei Mari, documente si carti despre Primul Razboi Mondial. In a doua sala, unita de prima printr-un culoar central aflat sub scara exterioara, este prezentata o diorama cu luptele purtate de ostasii romani si un post de comanda. O inregistrare sonora a alarmei de lupta razbate zona, intregind scena din interior. Doua tunuri se afla in fata celor doua intrari in muzeu, spre bucuria copiilor, care nu rateaza o fotografie.
Recomand vizita la Complexul Memorial Mateias atat celor mari, cat si celor mici, considerand ca vor primi o lectie de istorie interesanta. In plus, zona este numai buna pentru un popas, parcarea larga acopera toate necesitatile, iar mausoleul poate fi zarit cu usurinta din sosea. Taxa de intrare este de 5 lei (3 lei pentru copii si pensionari). (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.