Duminica, 16 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Castelul Wesselenyi din Jibou, cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania

Castelul Wesselenyi din Jibou, cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania

Email Imprimare

Dincolo de faptul ca face parte din cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania, palatul Wesselenyi are numeroase trasaturi care-l propulseaza in topul celor mai spectaculoase proprietati istorice aflate la vanzare. Istoria palatului incepe inca de acum mai bine de doua secole, cand baronul Wesselenyi Istvan face din Jibou centrul administrativ al vastelor sale domenii. Urmeaza aproape un secol in care cei mai buni constructori, arhitecti si pictori ai lumii transilvanene (Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser) lucreaza pentru a edifica impresionantul palat, care poate fi admirat si in ziua de astazi. Rezultatul este o cladire in stil baroc de aproape 3.500 mp, cu laturi de peste 80 de metri si cu frontoane specifice acestui stil, asemanatoare cu cele ale castelului Banffy din Bontida.

Maxima inflorire a domeniului este atinsa in perioada baronului Wesselenyi Miklos al II-lea (1796-1850), atunci cand palatul din Jibou devine un veritabil centru cultural si economic al zonei Salajului. Aici au loc reprezentatii ale primei trupe de teatru din Transilvania, caii din herghelia domeniului ajung faimosi in Ungaria si in statele germane, iar manufactura de matase pune Jiboul pe harta europeana a luxului. In prezent, domeniul de aproximativ de 1,3 hectare este inconjurat de o impresionanta gradina botanica. Intinsa pe o suprafata de 30 de hectare, aceasta reamenajare moderna a fostului parc al palatului Wesselenyi atrage anual zeci de mii de turisti romani si straini.
Mai multe detalii gasiti pe artmarkhistoricalestate.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.