Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea O oaza de liniste la Manastirea Horezu

O oaza de liniste la Manastirea Horezu

Email Imprimare

Manastirea Horezu este situata la 44 de kilometri vest de Ramnicu Valcea, in satul Romanii de Jos, la poalele Muntilor Capatanii, in apropierea orasului Horezu. Sfanta manastire este considerata cea mai de seama ctitorie a voievodului martir Constantin Brancoveanu. Manastirea Horezu a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO in anul 1993. Intregul ansamblu manastiresc, ingrijit atent de mainile neobosite ale maicutelor, cuprinde Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, biserica bolnitei, ctitorita de doamna Maria (sotia lui Constantin Brancoveanu), ridicata in anul 1696, Palatul Domnesc, turnul-clopotnita, corpuri de chilii, zidul de incinta, cladiri anexe, dar si Schitul Sfintilor Apostoli, ctitorit de marele staret Ioan Arhimandritul in anul 1698 si Schitul Sfantul Stefan, denumit dupa numele fiului cel mare al domnitorului. Acestora li se poate adauga si Biserica Sfintii Ingeri, aflata putin mai la sud de incinta manastirii.

Lucrarile de constructie la Manastirea Horezu au inceput in anul 1690. Numele manastirii vine de la huhurezi, o specie de pasari de noapte. Potrivit legendei, mesterii tocmiti sa o construiasca, de teama turcilor, erau nevoiti sa lucreze numai noaptea cand cantau huhurezii.
Manastirea Horezu, denumita si Hurezi, are doua incinte. Cea dintai, exterioara, este delimitata de ziduri puternice de caramida. In a doua incinta, de forma dreptunghiulara, se afla biserica mare, impunator monument, lung de 32 de metri si inalt de 14 metri. Aceasta este o interpretare mai simplificata a bisericii episcopale de la Curtea de Arges. Pictura din interiorul bisericii si cea din pridvor, de o inalta maiestrie artistica, este pastrata intr-o stare foarte buna. La fel de impresionanta este si catapeteasma, sculptata in lemn de tei si suflata cu aur. Mormantul din marmura, pregatit in pronaos pentru ctitorul voievod, arata intentia ca biserica sa fie necropola familiei. Domnitorul si-a dorit sa fie inmormantat acolo, in cazul unei morti firesti.
Constantin Brancoveanu, ca om de o aleasa cultura, a reusit sa infiinteze tipografii si sa tipareasca numeroase carti. La Manastirea Hurezi a intemeiat domnitorul vestita biblioteca, ramasa peste veacuri sub denumirea de Biblioteca lui Constantin Brancoveanu. In prezent, biblioteca mai detine aproximativ 4.000 de volume. Va recomand sa vizitati sfantul locas, realizare arhitectonica exceptionala, loc de rugaciune si regasire sufleteasca! Precizez ca nu se percepe taxa de intrare. (Oana-Nicoleta Rosu)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.