Sambata, 25 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea In vizita la Muzeul Hidrocentralei Portile de Fier I

In vizita la Muzeul Hidrocentralei Portile de Fier I

Email Imprimare

Muzeul organizat la Hidrocentrala Portile de Fier I este de neratat pentru turistii care ajung in zona. Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I, simbol al energeticii romanesti, rod al colaborarii romano-iugoslave, a fost inaugurat la 16 mai 1972. Muzeul Hidrocentralei Portile de Fier I s-a deschis in anul 1976 si a fost modernizat in anul 2001. Muzeul se afla sub paza jandarmilor, se poate intra doar in grup, insotiti de ghid.

In prima sala sunt expuse costume populare specifice zonei, obiecte reprezentative populatiei turcesti de pe insula Ada-Kaleh, o varietate de roci magmatice, metamorfice si sedimentare, obiecte descoperite si provenite din paleolitic si epoca fierului, vase din ceramica, exemplare rare de pasari din zona Defileului Dunarii. O parte din zona Portile de Fier a fost disputata de cele doua mari imperii ale vremii: Imperiul Habsburgic si Imperiul Otoman. Insula Ada-Kaleh a revenit Imperiului Otoman si aici s-a stabilit o comunitate turceasca. Pana la inundarea insulei de catre lacul de acumulare Portile de Fier I, populatia sa se ocupa cu turismul, fiind binecuvantata cu o clima mediteraneeana. In urma formarii lacului de acumulare au fost stramutate 7 localitati de pe malul sarbesc si 10 localitati de pe malul romanesc (Orsova, Ada-Kaleh, Ogradena, Varciorova, Tisovita, Plavisevita etc.).
In al doilea sector al muzeului se prezinta prin imagini o parte din sala turbinelor, utilajele si echipamentele industriale, care functioneaza sau au functionat aici. Incursiunea in muzeul de la Hidrocentrala Portile de Fier I se incheie cu coborarea cu liftul in Sala Turbinelor, unde se pot admira cele 6 turbine Kaplan, care produc 15% din energia Romaniei. Greutatea unei turbine este de 3.680 de tone. Peretele de forta, insarcinat cu oprirea apei, are 30 de metri grosime. Lacul de acumulare format are peste 2 miliarde de metri cubi de apa. Pentru oricare turist este cea mai interesanta parte a vizitei. Explicatiile ghidului despre mecanismul de functionare al intregului sistem sunt o adevarata lectie atat pentru cei mari, cat si pentru micii curiosi. Fotografiile si filmatul in Sala Turbinelor sunt interzise.
Hidrocentrala de la Portile de Fier I este cea mai mare din Romania, cea mai mare de pe Dunare, a treia din Europa, primele doua fiind in Rusia, pe Volga. Partea romaneasca a hidrocentralei este similara cu cea sarbeasca, fiind construita in oglinda. Regulile de intrare sunt stricte. Programul de vizita se incheie la ora 16.00, astfel incat ar fi recomandat sa ajungeti cel tarziu pana la ora 15.00, pentru a nu rata intrarea cu ultimul grup. Turul dureaza circa 30 de minute. Turistii cu bagaje mai mari sunt indrumati sa le duca in masina. Parcarea larga este supravegheata de jandarmi. Taxa de vizitare a muzeului este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii.
Dragi cititori Dacic Cool, daca tranzitati sau vizitati zona, va recomand din tot sufletul sa nu ocoliti Muzeul Hidrocentralei Portile de Fier I, este inedit si veti intelege munca titanica care a stat la baza construirii hidrocentralei! In plus, veti cunoaste o pagina de istorie pe care poate nu o stiati. Accesul este din drumul european E 70, intre Drobeta-Turnu Severin si Orsova. (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.