Sambata, 25 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Palatul Cultural Theodor Costescu, un simbol al culturii severinene

Palatul Cultural Theodor Costescu, un simbol al culturii severinene

Email Imprimare

Palatul Cultural Theodor Costescu este o emblema a orasului Drobeta-Turnu Severin, fiind declarat monument istoric protejat, pe lista UNESCO. Constructia lui a inceput in anul 1912, la initiativa lui Theodor Costescu, director al Liceului Traian din localitate, ales in acel an presedinte al societatii Teatrul orasului Turnu Severin.
Maretul edificiu a fost proiectat de arhitectul Grigore Cherchez. Proiectul cuprindea o sala grandioasa de teatru, o biblioteca, un cinematograf, un restaurant, Muzeul C.I. Istrati, un salon de festivitati. Pentru ca finantarea lucrarilor nu putea fi acoperita din banii publici adunati pana atunci, Costescu a vandut o parte din pamanturile sale, chiar si locuinta, ajungand sa locuiasca in cladirea palatului.
Dupa anul 1918, societatea care se infiintase pentru construirea cladirii a ramas fara fonduri. Dupa insistentele salvatoare ale lui Theodor Costescu, cateva milioane de lei au fost donati de severineni. Guvernul si Banca Nationala a Romaniei au contribuit de asemenea cu cate o suma de bani. Dupa finalizarea lucrarilor, in anul 1920, Theodor Costescu l-a convins pe fostul guvernator al BNR, Ion I.G. Bibicescu, sa doneze pentru biblioteca palatului pretioasa sa colectie de carte, aceasta numarand 40.000 de volume. BNR a contribuit si ea cu un fond de carte. De asemenea, savantul C.I. Istrati a donat palatului o colectie impresionanta de arta. La data de 30 noiembrie 1924, Palatul Cultural a intrat in circuitul public. La inaugurare, sala teatrului avea 700 de locuri si o scena rotativa, unica in tara, iar cinematograful, o capacitate de 450 de locuri.
In anul 1934, Theodor Costescu a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. Theodor Costescu si-a dat obstescul sfarsit la data de 25 martie 1939, intr-un sanatoriu bucurestean. In anul 2010, avand in vedere ca palatul se afla intr-o stare avansata de degradare, au inceput lucrarile de restaurare prin fonduri europene. Proiectul cuprindea reabilitarea Palatului Cultural Theodor Costescu, reabilitarea Cetatii Severinului, a caii de acces si a zonei adiacente.
Palatul este situat in partea centrala a orasului Drobeta-Turnu Severin. In fata impunatoarei cladiri se poate admira jocul de apa si lumina al Fantanii Cinetice. Daca ajungeti in oras, nu ocoliti centrul si admirati rafinatul palat macar la exterior! (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.