Duminica, 12 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Casa negustoreasca din secolul al XIV-lea din Sibiu

Casa negustoreasca din secolul al XIV-lea din Sibiu

Email Imprimare

Datata cu precizie de specialisti dupa resturile unui pinion gotic gasit in podul locuintei, casa negustoreasca de pe strada Turnului, numarul 7, din Sibiu isi are inceputurile in veacul al XIV-lea. Situat in una din cele mai pitoresti zone ale centrului vechi, in Orasul de Jos, intr-o piateta istorica, imobilul face parte, alaturi de Casa Bobel, din cercul restrans al resedintelor urbane a caror constructie a inceput in perioada anilor 1300-1400. Spre comparatie, cea mai veche casa din Bucuresti, Casa Melik – actualul Muzeu Theodor Pallady, se poate lauda cu o istorie de numai aproximativ 250 de ani.

Monument istoric de o valoare exceptionala, casa sibiana de pe strada Turnului este si astazi o prezenta notabila in peisajul urban al primei capitale culturale europene din Romania. Masivitatea acoperisului, forma aparte a constructiei, precum si o serie de elemente arhitecturale care se mai regasesc doar intr-o mica proportie la alte imobile din centrul vechi al fostului burg sasesc sunt cateva dintre elementele care o individualizeaza. Arhitectul Ioan Bucur descrie casa in lucrarea Topografia monumentelor din Transilvania. Municipiul Sibiu - Centrul Istoric drept o cladire trapezoidala, cu fatada spre piateta de la intersectia strazii Turnului cu alte trei strazi. Fatada este organizata pe patru axe, cu usi cu obloane pline si panou de lemn pentru amplasare firma (realizate in jurul anului 1900). Acoperisul inalt, in trei ape, cu coama paralela cu fatada, prezinta doua lucarne ochi. Aripa dinspre fatada laterala, mai acuta, este acoperita cu olane. La parter se pastreaza plafoane refacute cu boltisoare pe sina metalica. (...) La etaj este un coridor acoperit semicilindric si cu doua travee in cruce.
Pictura murala de secol XVI, urmele unui cuptor din cupru, un pinten de cavaler, o moneda din anul 1572 sunt alte cateva din descoperirile facute de arheologi si care vorbesc despre trecutul indepartat al casei. Mult mai amplu documentata este istoria sa recenta. Imobilul a apartinut la inceputul secolului XX Asociatiei Macelarilor, iar la parterul cladirii functionau mai multe spatii comerciale. Ulterior casa a fost resedinta pianistei Maria Klein Hintz si proprietatea negustorului roman Ilie Floasiu pana la nationalizarea de catre regimul comunist
In prezent, locuinta situata pe un teren de 196 mp, dintre care 189 sunt ocupati de amprenta imobilului, trece printr-un anevoios proces de restaurare. Lucrarile incepute in anul 2007, insa momentan sistate, au salvat-o de la disparitie. Au fost realizate subzidiri si au fost montati tiranti metalici de legare a peretilor. S-a coborat nivelul de calcare, a fost turnata o centura de beton si a fost inlocuita sarpanta, astfel incat cladirea sa ajunga la forma si gabaritul initial. Jgheaburile de cupru, inlocuirea tiglei si olanelor, refacerea lucarnelor, bransamentele noi pentru utilitati, toate au fost realizate cu o grija deosebita, acordata conservarii elementelor autentice. De asemenea, au fost salvate zugravelile decorative de secol XVI de pe fatada casei, in vreme ce inscriptiile si decoratiunile murale interioare, inclusiv o fresca, au fost evidentiate si conservate.
Chiar daca mai sunt lucruri de facut, casa negustoreasca de pe strada Turnului este deja o atractie a zonei. Adeseori proprietarul a pus-o la dispozitia tinerilor artisti aflati in cautarea de spatii neconventionale, iar intre zidurile ei au avut loc spectacole de teatru sau expozitii de arta. Iar pozitionarea sa in chiar inima centrului istoric spune multe despre viitorul proprietatii. Potentialul turistic si comercial este dat de proximitatea principalelor puncte de atractie ale Sibiului. Piata Mare, Piata Mica si Pasajul Scarilor sunt la numai cateva sute de metri distanta.
Si vecinatatea imediata a imobilului este una plina de povesti, care promit succesul oricarei campanii de marketing. Pe strada Turnului, la numarul 5, a functionat primul magazin romanesc de articole din piele. Deschisa imediat dupa Marea Unire, in 1919, afacerea negustorului Gheorghe Limpede avea sa marcheze inceputul unui proces rapid de expansiune a capitalului romanesc in vechile centre urbane sasesti. Impozantul imobil de la numarul 6 a apartinut unui baron al Imperiului Habsburgic. Monograma de pe frontispiciul cladirii, datata 1704, consemneaza anul in care negustorul Martin Wenkel primeste, odata cu titlul nobiliar, si proprietatea respectiva chiar de la imparatul Carol al VI-lea. O manastire, o inchisoare, prima fabrica de bere pe actualul teritoriu al Romaniei si prima spalatorie chimica din Sibiu completeaza lista imobilelor istorice de pe strada Turnului, o artera unde s-a scris o pagina importanta din istoria negotului transilvanean.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.