Luni, 17 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Peisaj de vis la Cazanele Dunarii

Peisaj de vis la Cazanele Dunarii

Email Imprimare

Cazanele Dunarii sunt considerate una dintre cele mai frumoase zone din defileul Dunarii. Situate la o distanta de doar 16 kilometri de Orsova, la trecerea fluviului prin muntii Carpati, in Parcul National Portile de Fier, Cazanele Dunarii ofera oricarui turist un peisaj incantator. Aflata in Orsova, impreuna cu familia, am luat vaporul catre aceasta destinatie de vis. O calatorie de doua ore si jumatate, in care am admirat si bineinteles fotografiat frumusetile ce ni s-au infatisat in fata ochilor. Puteam alege si varianta plimbarii cu salupa sau cu masina, pe drumul european E70. Fetita noastra a fost insa incantata de o plimbare cu vaporul.

Sincer, mi-a placut mai mult malul romanesc, decat cel sarbesc. Relieful a ajutat localnicii zonei sa construiasca multe pensiuni pe malul Dunarii, toate cu ponton, pentru amatorii de pescuit si nu numai.
Mai intai am admirat Placa Tabula Traiana, de pe malul sarbesc, monument vechi de peste 2000 de ani ridicat de imparatul Traian in cinstea marsului trupelor imperiale romane in drumul catre Dacia si a reusitelor militare ale acestuia, din anii 105-106. Apoi am ajuns la Cazanele Dunarii, respectiv Cazanele Mici, cu o lungime de 3 kilometri, si Cazanele Mari, cu o lungime de 4 kilometri. Cazanele Mari si Cazanele Mici alcatuiesc unul dintre cele mai impresionante trasee turistice naturale din zona Dunarii.
Chipul lui Decebal, sculptat in stanca, in zona Cazanelor Mici, pe malul romanesc, se afla in golful Mraconia, intre localitatile Eselnita si Dubova. Este cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona, dar si cea mai mare sculptura din intreaga Europa, avand 55 de metri inaltime si 25 de metri latime. Sculptura a fost efectuata din fondurile private ale omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, fiind finalizata in anul 2004, dupa o munca de 10 ani, efectuata de catre 12 sculptori alpinisti, condusi de sculptorul Florin Cotarcea.
In imediata vecinatate a Chipului lui Decebal, chiar pe malul Dunarii, se afla Manastirea Mraconia, supranumita si manastirea de sub apa. Vechea manastire a fost sacrificata, impreuna cu multe alte localitati si obiective turistice, pentru realizarea lacului de acumulare Portile de Fier. Ruinele sale se mai pot zari atunci cand nivelul apelor este foarte scazut.
In zona Cazanelor Mari se afla pesterile Ponicova si Veterani, pe care le-am fi putut vizita daca ne aflam intr-o barca, nu in vapor. Pestera Ponicova este practic un tunel sapat de raul Ponicova, pe sub Cazane, pana la Dunare. Galeria este inalta, avand circa 20-30 de metri pe alocuri si o lungime de aproape 2 kilometri. In aceasta pestera se poate intra si de pe uscat. In Pestera Veterani se poate ajunge doar de pe apa. Legendele locului spun ca, in aceasta pestera, dacii au avut mult timp un altar unde se inchinau lui Zamolxis.
Dragi cititori Dacic Cool, va recomand sa includeti in programul vostru de vacanta Cazanele Dunarii, o zona de exceptie pe harta Romaniei, cu un peisaj mirific! O sa admirati, cu siguranta, ce a creat comuniunea Dunarii cu muntii stancosi! Fotografiile pe care le-am facut va vor convinge! (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.