Duminica, 16 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Biserica romano-catolica din Orsova, adevarata capodopera arhitecturala

Biserica romano-catolica din Orsova, adevarata capodopera arhitecturala

Email Imprimare

Biserica romano-catolica Neprihanita zamislire din Orsova este singura biserica de rit catolic construita in timpul comunismului. Povestea sa a inceput odata cu stramutarea Orsovei vechi pentru construirea Hidrocentralei Portile de Fier I. Comunitatea de catolici ramasese fara lacas de cult, ceea ce a facut ca autoritatile sa aprobe constructia. In plus, ridicarea cladirii a fost sponsorizata in totalitate de catre o asociatie germana. Lucrarile la aceasta au inceput in anul 1972 si au fost finalizate in anul 1976. Arhitectul a fost un german, Hans Fackelmann.

Oricine ajunge la Orsova va observa arhitectura total diferita, de altfel la vremea aceea unica in Europa. Biserica este in forma de cort, iar luminatorul in forma de cruce. Inedite sunt si icoanele pictate in interiorul bisericii, in care apar si personaje ca Lenin, Nadia Comaneci sau John Lennon. Lenin apare pictat cu spatele la Iisus, lucru tinut secret in perioada comunismului. Pictura realizata de catre pictorul Gabriel Popa a trezit dispute serioase in acea perioada.
La iesirea din biserica se poate vedea o placa ce atesta ca la Orsova, in perioada 1849-1853, a fost ingropata coroana sfanta maghiara, pentru a o salva de luptele interne. Orsova apartinea atunci Imperiului Austro-Ungar. Coroana se poate vedea intr-un muzeu din Budapesta. In locul unde a fost ingropata, s-a ridicat in anul 1855 Capela Sfintei Coroane, ulterior acoperita de apele Dunarii.
Biserica Neprihanita zamislire se afla in zona centrala a municipiului Orsova. Serviciul religios este tinut in patru limbi: germana, ceha, maghiara si romana. Biserica dispune de o orga electronica si de o orga mecanica veche. Vizitarea acesteia este gratuita. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.