Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Sus la Poarta Raiului

Sus la Poarta Raiului

Email Imprimare

Sus, in Muntii Cugirului si ai Orastiei, un popor vrednic isi desfasura viata tumultuoasa sub cerul albastru al Daciei, luminat de soarele ce cobora pana-n amfiteatrul cel mare. Au venit vremuri de restriste si mandria unui popor darz, traind in libertate, infratit cu codrul in adapost si cu paraiele in liniste, a fost ingenuncheata de acvila Romei. Oamenii muntilor au fost coborati in campii, iar peste inaltimi s-a asternut linistea. Padurea a acoperit sub scutul ei de neinvins asezari ce au fost date uitarii timpului. Doar pastorii, care-si purtau turmele dupa obicei strabun in pasunile Godeanului sau Sureanului, treceau din tata in fiu amintirea intamplarilor petrecute la inceput de veac nou, descifrand urmele lasate peste culmi si prin vai de prapadul ce s-a abatut peste oamenii muntilor.

Din uitarea vremii, au fost scoase la lumina, dupa aproape doua milenii, cetatile de pe Valea Gradistei. Asezarea face parte din sistemul estic de aparare din Muntii Orastiei, care se intinde, la poale de munte, pe o linie vest-est, trecand prin Costesti, Cugir si Capalna, fiecare purtand azi pe dealurile cu vedere spre Mures urme ale cetatilor dacice. Pasarile mii canta imn de slava soarelui diminetii spre slava acestui colt de rai si a faptelor ce s-au petrecut prin preajma. Gazele si fluturii pornesc in zbor sub raze de soare. Un izvor rece si cristalin aduce soaptele adancului. Poiana aduna tot soarele din munti. Loc de liniste parca zamislit de Zamolxe pentru a lasa sa treaca prin feerie sufletele eroilor Oasei spre lumea dreptilor sai. Acestui loc de taina i s-a spus Poarta Raiului. Sub ea isi poarta apele in sopot de veselie paraiasul zglobiu al Canciului care, jos, in cetatea de harnicie a Cugirului, va forma un  rau demn de numele ce-l va primi: Raul Mare. Acestea sunt locurile si asezarile facute de mana omului in partea de obarsie a Raului Mare. Deschiderea drumului forestier de pe vale, la inceputul deceniului 60-70, n-a adus schimbari in relief si in topografia locurilor. (Carmen Tender)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.