Duminica, 20 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Palatul ce poate deveni cel mai frumos hotel al Aradului

Palatul ce poate deveni cel mai frumos hotel al Aradului

Email Imprimare

Numit de Nicolae Iorga Mica Viena, Aradul se prezinta ca un adevarat muzeu in aer liber, cu mai mult de 100 de cladiri inscrise in Patrimoniul Cultural National. Una dintre cele mai frumoase si mai reprezentative este Palatul Andrenyi. Palatul a fost construit intre anii 1880 si 1890, de catre o familie de comercianti instariti din Ghioroc, al carei nume l-a preluat. Baronul Andrenyi a intemeiat in 1936 un magazin de produse feroase in Arad, numit Tesala de cal din aur.

In 1948, cladirea a devenit Palatul Pionierilor, urmand ca din 1990 sa adaposteasca Palatul Copiilor. Fatada palatului a fost realizata in stil neoroman, cu elemente preluate din stilul baroc. Cladirea in forma de „U” este puternic ornamentata cu stucatura, iar flancurile alungite incadreaza o gradina. Ferestrele si usile, construite din lemn de esenta nobila, cu multe ornamente, tavanele si peretii interiori bogat decorati, scara monumentala interioara executata din marmura sunt exceptionale si s-au pastrat intacte pana in zilele noastre.
Dupa nationalizare, familia Andrenyi a pierdut tot, inclusiv cladirea care ii poarta astazi numele. Batranul baron, ca sa-si castige existenta, era nevoit sa transporte nisip cu caruta. Dintre fiii sai, cel mai mare, Karoly, lucra ca sofer pe o vidanjera, iar cel mai mic a devenit electrician. Palatul, supus unui proces de restaurare, ar putea gazdui un superb hotel in cel mai central punct al orasului. (Sursa: aradcityguide.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.