Duminica, 20 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Palatul Culturii, un simbol al orasului Iasi

Palatul Culturii, un simbol al orasului Iasi

Email Imprimare

Palatul Culturii din Iasi este un simbol al orasului, care s-a impus inca de la inceput in peisajul urbei. Construit intre anii 1906 si 1925, dupa planurile arhitectului I.D. Berindey, peste ruinele curtilor domnesti medievale, cladirea impresioneaza prin dimensiunile sale remarcabile. Turnul central atinge 55 de metri inaltime, iar amprenta la sol este de 7.330 de metri patrati. Palatul a fost ridicat la initiativa regelui Carol I, care a cerut ca Iasiul sa ramana capitala culturala a tarii.

Salile palatului, amenajate dupa moda vremii, constituie adevarate capodopere arhitecturale. Intrarea se face prin holul de onoare, conceput in stil neogotic. Scarile monumentale simetrice au fost construite din marmura alba de Carrara. Sala Voievozilor, situata la etaj, este cea mai frumoasa si monumentala incapere a palatului, aceasta gazduieste o galerie de portrete ale domnilor Moldovei. In zona de vest a salii se afla un monumental semineu din marmura. Sala Henri Coanda, in perioada in care cladirea a fost Palat Administrativ si de Justitie, era destinata Curtii cu juri. La demisol existau cateva incaperi unde erau dusi detinutii si inculpatii inainte de intrarea in sala de judecata. Ceasornicul din turnul Palatului Culturii este un orologiu cu trei cadrane, avand diametrul de 3,24 metri. La fiecare ora exacta, orologiul din turn canta Hora Unirii.
Cladirea a servit drept Palat Administrativ si de Justitie pana in anul 1955, cand a fost destinata Complexului National Muzeal Moldova. Acesta cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu. In perioada 1955-2010, in cladirea palatului a functionat si Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi. Palatul Culturii a fost restaurat in perioada 2008-2016, recapatandu-si stralucirea de odinioara.
De fiecare data revin cu emotie in Iasi, orasul meu natal. Imi doresc ca si fiica mea sa cunoasca orasul si nu ratez ocazia sa ii impartasesc cat mai multe despre Iasiul de astazi si de altadata. Vechiul targ al Iesilor este o impletire de frumos, istorie si cultura. Va doresc sa descoperiti aura acestui mare oras! Puteti incepe vizita dumneavoastra cu Palatul Culturii! In plus, Palace Mall este situat chiar in vecinatate. (Radu Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.