Duminica, 20 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Tismana, veche vatra de credinta si istorie

Manastirea Tismana, veche vatra de credinta si istorie

Email Imprimare

Manastirea Tismana este situata la 30 de kilometri vest de orasul Targu Jiu, pe muntele Starmina, inconjurata fiind de paduri si pereti abrupti de stanca. Cuviosul Nicodim a intemeiat manastirea in secolul al XIV-lea, cu sprijinul domnitorului Radu I, intr-un loc de poveste, in care frumusetea naturii te copleseste. Sfanta manastire este cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca. Ridicarea manastirii se poate plasa intre anii 1375 si 1377.

Tismana a fost inca de la inceput o manastire bogata, fiind inzestrata cu multe sate, mosii, case, odoare si vesminte liturgice. Manastirea Tismana a ajuns chiar sa detina sate in Serbia, in urma donatiei facute de un voievod sarb. Intre anii 1610 si 1611, ostile principelui Gabriel Bathory au adus numeroase distrugeri manastirii. De indata ce a devenit domn, Matei Basarab a refacut incinta si cladirile manastiresti (1646-1651). Tot el a construit paraclisul, asezat in afara incintei, in partea de rasarit. Intre anii 1718 si 1739, Manastirea Tismana a ajuns, odata cu intreaga Oltenie, sub ocupatie austriaca, servind si ca cetate. Mai tarziu, Tudor Vladimirescu a organizat la Manastirea Tismana o baza de pregatire si rezistenta a miscarii revolutionare din 1821.
Dupa instalarea regimului comunist, calugarii de la Tismana au sprijinit rezistenta anticomunista, drept care au fost siliti sa paraseasca manastirea. Din anul 1949, Manastirea Tismana a devenit chinovie de maici. Arhitectura Manastirii Tismana este in stil bizantin, specific secolului al XIV-lea, cu ziduri de piatra foarte groase. La inceput, biserica a fost zugravita intr-o singura culoare, in ocru, cu motive geometrice si florale. Prima pictura iconografica a fost executata abia in secolul al XVI-lea.
Cuviosul Nicodim a intemeiat la manastire vestita scoala de caligrafie cu copisti de carti bisericesti in diverse limbi. Cuviosul a primit de la Patriarhul Constantinopolului, Filotei, rangul de arhimandrit, Manastirea Tismana devenind prima arhimandrie din Tara Romaneasca. Mormantul Sfantului Nicodim, trecut la cele vesnice in anul 1406, se afla in pridvorul bisericii. In biserica manastirii se gaseste o racla de argint care contine degetul aratator de la mana dreapta a acestuia si crucea de plumb pe care o purta la gat. (Oana-Nicoleta Rosu)Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.