Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Muzeul Tezaurului BNR de la Tismana, un muzeu unic in Europa

Muzeul Tezaurului BNR de la Tismana, un muzeu unic in Europa

Email Imprimare

Aflata impreuna cu familia la Manastirea Tismana, ne-a atras atentia Muzeul Tezaurului BNR, amenajat in pestera de langa manastire. Am urcat cateva trepte si am patruns intr-o incinta din beton si sticla, unde ne-a intampinat un ghid deosebit de amabil si bine documentat, care ne-a prezentat pe larg istoria tezaurului BNR ascuns la Tismana. Muzeul ne-a surprins prin povestea si unicitatea sa. Dupa cateva explicatii, ghidul ne-a deschis o usa blindata, ca de seif, si ne-a invitat in pestera tezaurului, atentionand asupra temperaturii scazute din interior.

Salvarea tezaurului BNR s-a realizat in cadrul unei operatiuni secrete, care a primit numele de cod Neptun. Mai intai tezaurul a fost depozitat in iulie 1944, in pivnita Manastirii Tismana. Cantitatea depozitata a fost de 189,67 tone de aur din tezaurul BNR si 2,73 tone de aur polonez, lasat in pastrare la BNR in anul 1939, cand tezaurul Poloniei a tranzitat Romania. In septembrie 1944, stocul de aur a fost mutat din pivnita manastirii in pestera de langa manastire, intrucat devenise evident ca pivnita nu mai era un loc sigur. Mutarea tezaurului a fost coordonata de Romulus Roman, casierul central al BNR.
Functionarii BNR, calugarii manastirii, soldatii si ofiterii detasati au asigurat prin toate mijloacele secretul si paza operatiunii. Soldatii de paza erau imbracati civil, iar accesul catre pestera a fost blocat intentionat cu bolovani, pentru a mima pericolul caderilor de stanci. Planul era ca in cazul unui pericol iminent, bolta grotei sa fie prabusita prin minare, pentru formarea unui obstacol natural, imposibil de trecut. Pestera a fost deschisa o singura data, in ianuarie 1945, cand au fost luate 10,2 tone de aur pentru baterea medaliilor Ardealul nostru. In anul 1947, stocul de aur a fost readus la Bucuresti si depozitat in salile de tezaur ale Palatului BNR. Prin ascunderea tezaurului in pestera de la Manastirea Tismana, aurul nu a devenit captura de razboi.
Muzeul Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana a fost inaugurat in prezenta guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, si a IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, in ziua de 26 iulie 2016. Pentru construirea Muzeului Tezaurului, guvernatorul Mugur Isarescu a primit Ordinul Sfantul Nicodim, clasa I, din partea Mitropoliei Olteniei. Precizez ca intrarea in muzeu este gratuita. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.