Marti, 20 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Castelul de la Zlatna, resedinta de vara a prim-ministrului regelui Carol al II-lea, Ion Gigurtu

Castelul de la Zlatna, resedinta de vara a prim-ministrului regelui Carol al II-lea, Ion Gigurtu

Email Imprimare

Mergand pe drumul pitoresc care urca, prin Apuseni, dinspre Alba Iulia catre Arieseni veti fi cu siguranta furati de frumusetea rapitoare a locurilor. Insa, odata trecut de Zlatna, la intrarea in Botesti, o banala curba iti va aduce in fata ochilor o imagine la care nu te asteptai: un castel in toata splendoarea lui, astazi usor estompata de istoria tumultuoasa prin care a trecut, dar o splendoare care este totusi imposibil de ratat: de la statura impunatoare cu care se posteaza la marginea padurii pana la detaliile de arhitectura pe care le pastreaza.
Castelul a fost construit intre 1936 si 1939 de catre Ion Gigurtu, fiul Olgai Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Balcescu si a nepoatei pictorului Theodor Aman), fost inginer roman si om politic de extrema dreapta, pro-german. Cariera sa politica a inceput in 1918 in cadrul Partidului Poporului (PP). Pe 10 aprilie 1932 il urmeaza pe Octavian Goga cand acesta se desprinde din PP formand propria formatiune politica, Partidul National Agrar.
Din 14 iulie 1935, Gigurtu devine unul dintre liderii noii formatiuni Partidul National Crestin, rezultat din fuziunea PNA si LANC (partidul profesorului A.C. Cuza). In iulie 1937, este nominalizat din partea Ministerului Industriei si Comertului ca specialist in Consiliul Superior Economic. In guvernul condus de Octavian Goga intre 28 decembrie 1937 si 10 februarie 1938, a fost numit de regele Carol al II-lea pentru a pregati instaurarea regimului personal, primind portofoliul Ministerului Industriei si Comertului.
Dupa aceasta experienta, seful statului il reconfirma ca membru in Consiliul Superior Economic. Gigurtu primeste din nou portofolii ministeriale in Guvernul Gheorghe Tatarescu. Este desemnat la conducerea Ministerului Lucrarilor Publice si Comunicatiilor (24 noiembrie 1939 - 1 iunie 1940), apoi ministru al afacerilor straine (1 iunie 1940 - 28 iunie 1940). In 1940, seful statului l-a desemnat in functia de prim-ministru pe Ion Gigurtu, functie pe care a detinut-o pana pe 4 septembrie 1940, cand i-a predat sefia guvernului generalului Ion Antonescu. Viata acestuia nu a fost usoara, in anii care au urmat fiind arestat si eliberat de mai multe ori. In noaptea de 5/6 mai 1950 este arestat si inchis la penitenciarul din Sighet impreuna cu ceilalti fosti demnitari din perioada interbelica, dar si cu sotia sa. Ion Gigurtu a decedat pe 24 noiembrie 1959 la penitenciarul din Ramnicu Sarat, avand varsta de 73 de ani.
Bine-cunoscut om de afaceri, acesta a fost si director general al societatii „Mica”, specializata in extragerea de aur si alte metale pretioase. Castelul a fost initial folosit ca resedinta de vara a familiei acestuia si ca sediu administrativ pentru societatea miniera. Statura si elementele de compozitie il incadreaza in stilul arhitectural Neoromanesc de influenta moldoveana, foarte apropiat stilului Ghika-Budesti: “Stilul Ghika-Budesti este inconfundabil si poarta o puternica amprenta moldoveneasca: caramida aparenta, discurile ceramice smaltuite, ancadramente neogotice la usi si ferestre. Nelipsite sunt si turnul-foisor de inspiratie manastireasca, arcul-potcoava, decoratia cu ''dinti de fierastrau'' si motive geometrice. In mod special, arcul-potcoava este particularizat, prezentand o acolada in partea superioara. Cromatica fatadelor, constructiilor sale combina nuantele de rosu-caramiziu cu verdele ceramicii decorative si nuantele deschise ale tencuielii in similipiatra.”
Castelul este asezat pe un teren de 8.800 mp, are o suprafata construita de 1.358 mp, 19 camere si un proiect de dezvoltare care cuprinde 23 de apartamente. De altfel, in ultimii ani, castelul a beneficiat de o serie de lucrari de consolidare si reabilitare care nu doar ca asigura conservarea propice cladirii, dar va si usura misiunea viitorului proprietar: izolarea fundatiei, compartimentarea interioara, inlocuirea acoperisului si a sarpantei, inlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale.
Castelul a apucat sa traiasca perioada de glorie a locului, legata de exploatarile de aur din zona, apoi a fost folosit ca scoala si tabara scolara, pentru ca in anii ’80 sa fie oferit unei unitati militare. Insa celebritatea castelului este legata de faptul ca aici a fost filmata o parte importanta din pelicula “Noi cei din linia intai”, regizata de Sergiu Nicolaescu si in care jucau Ion Besoiu, Colea Rautu, Valentin Uritescu sau Stefan Iordache.
Astazi, castelul este pregatit sa inceapa o noua aventura. Imprejurimile de o frumusete cu totul aparte si versatilitatea pe care i-o ofera actualele proiecte de reabilitare ne trimit instantaneu cu gandul la un viitor hotel, pensiune, centru de ingrijire sau, de ce nu, poate un cochet castel de vanatoare. (Surse: arhivadearhitectura.ro, www.historia.ro, enciclopediaromaniei.ro)

 
 


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.