Vineri, 6 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Conacul Alexandrescu din Guranda, stil neoromanesc

Conacul Alexandrescu din Guranda, stil neoromanesc

Email Imprimare

Conacul Alexandrescu din satul Guranda, comuna Durnesti, judetul Botosani, are o istorie de peste un secol, fiind ridicat la comanda sotilor Mihai si Mathilde Alexandrescu, Mihai fiind un boieras valah stabilit in Moldova la sfarsitul secolului al XIX-lea, catre 1890. Aflata la cca 40 km de Botosani, mosia familiei Alexandrescu avea sa devina nu doar resedinta, ci si sursa de venit, domeniul fiind extins cu sute de hectare. Constructia principala era finalizata in 1905, proiectul fiind semnat de un arhitect venetian.
Imobilul imprumuta evident din arhitectura tipica vremurilor, stilul neoromanesc fiind cel mai in voga la cumpana dintre secole. Cu toate acestea, cladirea este punctata de diverse motive decorative ce ii ofera un aspect aparte, monumental - folosirea caramizii in decorarea ancadramentelor sau a cadrelor de lemn in punctarea micilor balconase. Mostenitoarea conacului a fost unica fiica a sotilor Alexandrescu, Yvonne (1890-1974), care avea sa intre in marea familie Cantacuzino, casatorindu-se cu Ion Cantacuzino (1888-1954), alaturi de care a avut o fiica, Claudina (nascuta 1914).
Dupa exproprierile din cursul anului 1948, conacul intra in posesia statului comunist, care, din 1949, instaleaza in conacul de la Guranda o unitate spitaliceasca. In anii 2000, conacul reintra in proprietatea familiei, prin mostenitorii sai.
Mai multe detalii gasiti pe artmarkhistoricalestate.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.