Vineri, 6 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni, una din cele mai vechi curti boieresti ale Moldovei

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni, una din cele mai vechi curti boieresti ale Moldovei

Email Imprimare

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni este unul dintre castelele cele mai reprezentative ale Moldovei. Prima cladire din actualul ansamblu arhitectural a fost biserica, ridicata in anul 1669, in apropierea unei curti boieresti, probabil dintre cele mai vechi din voievodat. Dupa casatoria Mariei Cantacuzino, in anul 1778, cu Constantin Ghica, mosia intra in posesia familiei Ghica-Deleni.
Lucrarile de reamenajare efectuate de acestia au dat ansamblului configuratia actuala. Astfel, pana in anul 1802, au fost executate lucrari de restaurare si extindere, a fost construit zidul de incinta din piatra, pentru ca mai apoi, la inceput de secol XX, castelul sa fie reamenajat dupa planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budesti. Castelul poseda spatii ample si luminoase - incaperi, saloane, holuri - dispuse la parter, etaj si demisol. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, timp de doi ani, in castelul din Deleni au fost incartiruite trupe sovietice. Dupa nationalizare, cladirea a gazduit Caminul Cultural din Deleni, devenind ulterior unitate medicala preventiva, destinatie pe care o are si azi. (Surse: monumenteuitate.org)
Mai multe detalii gasiti pe artmarkhistoricalestate.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.