Joi, 9 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea La pas prin Bogdan Voda

La pas prin Bogdan Voda

Email Imprimare

Comuna Bogdan Voda este situata pe Valea Izei, in Depresiunea Maramures, la 45 de kilometri de Sighetu Marmatiei. Numele original al localitatii, Cuhea, a fost schimbat in anul 1970, in Bogdan Voda, dupa numele voievodului. Cuhea a fost pentru o perioada locul de resedinta al acestuia. Primul obiectiv turistic vizitat in Bogdan Voda a fost o impresionanta si veche asezare sfanta, Biserica Sfantul Nicolae, situata in centrul comunei.

Biserica este una dintre cele mai vestite din regiune, fiind amplasata la o rascruce de drumuri. Constructia, specifica arhitecturii maramuresene, datata din anul 1718, a fost ridicata din lemn de molid, intr-un loc in care au fost amplasate alte biserici, una dintre ele disparuta din secolul al XIV-lea, celelalte distruse in secolul al XVI-lea, respectiv al XVIII-lea. Biserica Sfantul Nicolae nu este foarte mare, are doar 18 metri lungime si o turla de aproape 25 de metri. Altarul este despartit de naos printr-o catapeteasma bogat sculptata si impodobita cu icoane. In naos se pastreaza un remarcabil candelabru din lemn sculptat si un jilt arhieresc, ambele datand din secolul al XVIII-lea. Biserica a fost construita pe o fundatie joasa, din blocuri patrate de piatra. Curtea, spatioasa, atent ingrijita, este plina de verdeata.
In imediata vecinatate, in perioada 1992-1994, s-a inceput constructia bisericii Invierea Domnului, biserica de zid, suficient de incapatoare pentru comunitatea ortodoxa din comuna Bogdan Voda. Biserica veche era insa propusa pentru lista monumentelor UNESCO, iar regulamentul nu permite amplasarea constructiilor intr-o zona de protectie de 100 de metri. Negasindu-se alta solutie pentru amplasarea noii biserici, frumoasa biserica maramureseana Sfantul Nicolae nu a putut intra in patrimoniul UNESCO.
Noua biserica din beton si sticla iese insa din tiparul bisericilor traditionale maramuresene, facand o nota discordanta cu toate celelalte cladiri din zona. Contrastul cu biserica din lemn Sfantul Nicolae frapeaza. Interiorul noii biserici este insa unul placut. Catapeteasma, de o frumusete rara, este din lemn sculptat si impodobita cu icoane pictate.
Grupul statuar Bogdan Voievod, opera sculptorului maramuresean Ioan Marchis, este situat vizavi de noua biserica. Monumentul a fost inaugurat la 29 iunie 2008, de sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.
Bogdan Voda este o comuna frumoasa, ce merita vizitata. In drumul dumneavoastra catre Sighetu Marmatiei, Sapanta sau Borsa, popositi si in centrul acestei localitati! Veti avea ce admira! (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.