Joi, 9 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Un satuc intr-un muzeu maramuresean

Un satuc intr-un muzeu maramuresean

Email Imprimare

Amplasat la trei kilometri de centrul municipiului Sighetu Marmatiei, pe Dealul DobaieÅŸ, Muzeul Satului maramuresean a fost inaugurat la 30 mai 1981, dupa o munca asidua de colectionare a exponatelor. Muzeul creeaza impresia unui satuc de altadata, unde timpul pare sa se fi oprit in loc. Toate ulitele se indreapta catre biserica, cea mai veche constructie conservata in muzeu, datata din secolul al XVI-lea. Aceasta a fost adusa din localitatea Oncesti, fiind cel mai important exponat.

Langa biserica a fost amplasata clopotnita. In cadrul satului-muzeu, gospodariile au fost grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric. Este prezentata evolutia acestora, pornind de la cele mai vechi constructii aduse in muzeu, care aveau doua sau trei incaperi, pana la cele de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cu mult mai spatioase. In mare parte, constructiile sunt realizate exclusiv din lemn.
Interioarele ascund obiecte din perioada din care dateaza casele: lazi de zestre, lingurare, blidare, icoane, covoare, cergi, stergare. Majoritatea caselor sunt declarate monumente istorice si s-au restaurat in Muzeul Etnografic din Sighetu Marmatiei. Pe langa gospodariile romanesti, au mai fost reconstruite o locuinta ucraineana, una maghiara si doua case evreiesti. Intr-o sura a fost amenajata o expozitie ce prezinta istoria muzeului, intr-o succesiune de fotografii, panouri si afise.
Muzeul satului maramuresean nu inseamna doar locuinte traditionale, ci o imbinare de obiceiuri, culturi si credinte. Daca ajungeti in fosta capitala a Maramuresului istoric, Sighetu Marmatiei, indreptati-va si spre acest muzeu! Merita! In plus, multe alte obiective turistice ale zonei va asteapta, nu departe de acesta: Memorialul Durerii, Manastirea Sapanta Peri, Cimitirul Vesel sau Manastirea Barsana. (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.