Luni, 21 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Resedinte la munte: Vila Neoromaneasca G.D. din Sinaia

Resedinte la munte: Vila Neoromaneasca G.D. din Sinaia

Email Imprimare

Aceasta vila a fost construita in Sinaia, judetul Prahova, la 120 km fata de Bucuresti, in stil Neoromanesc, in 1911, in perioada matura a acestei miscari arhitecturale nationale. Constructia inglobeaza principalele caracteristici ale acestui stil: elementele preluate din arhitectura vernaculara (prispa cu stalpi si parapeti de lemn), din arhitectura brancoveneasca (alternanta de zidarie si ancadramente, arcadele trilobate, intarsiile decorative din piatra, stucaturile cu ornamentari vegetale) si influente bizantine (coloanele scurte si groase).

Fatada bogat ornamentata, cu o explozie decorativa de un galben tomnatic, completata de acoperisul inalt si ascutit, o distinge de celelalte constructii din zona – majoritatea caselor din Sinaia fiind influentate de arhitectura de factura germanica a castelului Peles.
Anul constructiei marcat pe fatada, 1911, o plaseaza intr-o perioada de varf a dezvoltarii orasului, perioada in care importanti arhitecti ai Romaniei au proiectat si ridicat aici un numar impresionant de cladiri remarcabile, azi parte a Patrimoniului National. Unul dintre cei mai de seama este arhitectul Paul Smarandescu, adept al stilului Neoromanesc, care a fost si arhitect-sef al orasului Sinaia si a proiectat aici 10 vile, inclusiv una pentru a-i fi resedinta. A fost extrem de legat afectiv de oras si a contribuit din plin la modernizarea localitatii si la transformarea sa.
Vila de pe str. Furnica are o istorie bogata, insa, nefiind clasata ca monument istoric, datele despre ea nu au ajuns pana in zilele noastre. Blazonul de pe fatada, G.D., marcheaza cel mai probabil initialele primului sau proprietar. Nici sursele istorice si de arhitectura, informatiile de arhiva sau arhitectii locali pasionati de patrimoniu nu au putut insa furniza informatii sau indicii verificabile legate de istoria casei cu fatada galbena.
Cladirea are 193 mp utili, dispusi pe trei niveluri – demisol, parter si etaj, oferind suficient spatiu pentru a deveni casa de vacanta a unei familii numeroase. Casa este intr-o stare relativ buna, nu necesita interventii de consolidare, ci doar lucrari de renovare sau remodelare a parterului si demisolului. (Sursa: Artmark)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.