Duminica, 12 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Sapanta Peri - cea mai inalta biserica de lemn din lume

Manastirea Sapanta Peri - cea mai inalta biserica de lemn din lume

Email Imprimare

Aflata la doar 20 de kilometri de Sighetu Marmatiei, Manastirea Sapanta Peri este unul dintre cele mai reprezentative lacasuri de cult ale Maramuresului, avand cea mai inalta biserica de lemn din lume, ceea ce a facut sa fie inscrisa in Cartea Recordurilor. Inaltimea turlei, ce masoara 78 de metri, se poate zari chiar si de la cinci kilometri distanta. Manastirea a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. Alaturi de Cimitirul Vesel, lacasul de maici este mandria localnicilor din Sapanta. Manastirea poarta hramul Sfantului Arhanghel Mihail.

Situata in inima unui parc dendrologic, a carui suprafata depaseste 22 de hectare, Manastirea Sapanta Peri a fost infiintata in anul 1997, in amintirea unei biserici mai vechi, ce s-a aflat pe teritoriul Ucrainei de astazi, in localitatea Peri, distrusa in anul 1703, in timpul rascoalei antihabsburgice. Constructia bisericii din lemn are trei niveluri, sarpanta cu poala dubla si o cruce de fier in varf, de sapte metri inaltime, placata cu patru kilograme de aur. In lateral fata de biserica se afla ansamblul de chilii, o constructie tot din lemn, acoperisul si turla fiind acoperite, ca si biserica, cu sindrila.
Desi aflata la doar doi kilometri de Cimitirul Vesel, manastirea nu este la fel de cunoscuta, fiind insuficient promovata. Dar poate ca este perfect asa, decat sa ajunga un loc galagios, comercial, unde sa nu te mai poti ruga in tihna.
Pelerinii care ajung la manastire sunt impresionati de frumusetea locului. Peluze amenajate cu mult bun gust, ronduri de flori, gardulete din nuiele, umbra si liniste. Foarte multa liniste…
Atasez cateva poze, va vor spune mult mai multe decat cele cateva cuvinte ale mele. Si, daca imi permiteti, va dau si un sfat. Daca ajungeti in Maramures, treceti si pe la Manastirea Sapanta Peri! Merita! (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.