Sambata, 11 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Vila matematicianului Isac Moscuna din Bucurestiul lui Mircea Eliade

Vila matematicianului Isac Moscuna din Bucurestiul lui Mircea Eliade

Email Imprimare

Construita intre anii 1912 si 1913 dupa planurile arhitectului Carol Cortobius, aceasta cladire impunatoare din vecinatatea Bisericii Negustori (ridicata in 1716) este o marturie de seama a Bucurestiului lui Mircea Eliade. Amplasata in vechea mahala Negustori, la intersectia cu strada Culmea Veche, casa este alcatuita din parter, etaj si mansarda si are 7 camere, 3 holuri si dependinte. Terenul a fost cumparat in anul 1912 prin licitatie de la Primaria Bucuresti de catre Isac Moscuna, matematician-statistician care a lucrat in cadrul Societatii de Asigurari Nationale.

Casa cu parter inalt se distinge prin alura neoclasica, data de proportiile echilibrate, friza cu caneluri si compozitia simetrica. Fatada principala este marcata de doua ferestre monopartite suprainaltate cu pervaz de zidarie si tabla. Usa de la intrare este flancata de doua ferestre cu deschideri in arc bombat si ancadramente din zid cu cartus si ghirlande de flori. Ornamentatia este reluata si la nivelul usii principale. La etaj, in centrul fatadei, se afla un balcon cu balustrada din fier forjat. In dreapta si stanga acestuia se regasesc doua bovindouri cu cate patru deschideri rectangulare, sprijinite pe console masive de zid cu ornamente florale. Partea superioara a ferestrelor este marcata de ornamente cu frunze de acant si panglici. Mansarda are doua deschideri in arc in plincintru si balcoane cu fier forjat.
Cladirea de fata, renovata in 2006 cu pastrarea elementelor originale, ii va oferi noului proprietar posibilitatea de a detine o vila de epoca, emblematica pentru un vechi cartier bucurestean, atestat in izvoarele istorice inca din anul 1669. Situata in perimetrul bucurestean ce a marcat copilaria lui Mircea Eliade, aceasta cladire propune o intoarcere in Bucurestii de altadata, un spatiu "incarcat de semne magice". (Sursa: Artmark)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.