Miercuri, 4 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Credinta si arta la Manastirea Voronet

Credinta si arta la Manastirea Voronet

Email Imprimare

Manastirea Voronet este situata in fostul sat Voronet, in prezent cartier al orasului Gura Humorului, la 36 de kilometri de municipiul Suceava. Biserica manastirii, ctitoria voievodului Stefan cel Mare, a fost construita in anul 1488, pe locul unei biserici intemeiate de domnitorul Alexandru cel Bun, distrusa intr-un mistuitor incendiu.

Manastirea Voronet este cunoscuta atat pentru frescele ei exterioare, care ilustreaza scene din Sfanta Scriptura, cat si pentru albastrul folosit. Scena Judecatii de Apoi, realizata pe fatada de vest, este impresionanta. Caracteristic manastirii nu este doar pigmentul albastru, ci mai ales rezistenta acestuia in conditii climatice foarte aspre.
Domnitorul Stefan cel Mare a daruit manastirii mai multe mosii, dar si numeroase carti valoroase. Pustnicul Daniil Sihastrul, sfetnicul si duhovnicul domnitorului, si-a petrecut ultima parte a vietii la Manastirea Voronet, fiind inmormantat in biserica manastirii. A fost canonizat in anul 1992, devenind Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul.
In anul 1918, biserica a fost declarata monument istoric, iar in anul 1993 a fost inclusa in patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Din pacate, astazi locul a fost transformat intr-unul mult prea comercial, aleea catre manastire fiind intesata de tarabe. Aglomeratia a facut sa se piarda acea liniste pe care ti-ai dori sa o regasesti in curtea unei manastiri. In plus, se pare ca Manastirea Voronet are mare nevoie de restaurare. Celebrul albastru se pierde pe zi ce trece. Imi doresc sa revin si sa o regasesc asa cum o stiu din frageda pruncie. Doamne ajuta! (Radu-Cristian Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.