Marti, 26 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Arta intr-un muzeu unic - Muzeul Lingurilor din Campulung Moldovenesc

Arta intr-un muzeu unic - Muzeul Lingurilor din Campulung Moldovenesc

Email Imprimare

Muzeul Lingurilor Ioan Tugui din Campulung Moldovenesc adaposteste cea mai mare colectie de linguri de lemn din Romania, peste 6.000 de linguri de diferite forme, marimi, esente din intreaga lume. Profesorul de istorie Ion Tugui a colectionat si etichetat exponatele, cu o meticulozitate aparte, transformandu-si casa intr-un muzeu special, unic, demn de vizita oricarui calator aflat in Campulung Moldovenesc. Astazi, casa, impreuna cu intreaga colectie, apartine urmasilor sai, care o pretuiesc si o prezinta cu multa apreciere.

Colectia cuprinde linguri de uz comun, dar si cu utilizari aparte, cum ar fi lingura pentru stana, lingura pentru alesul icrelor sau lingura pentru fructe de padure. Sunt expuse linguri din Romania sau din strainatate, trimise de turistii care au vizitat muzeul sau date la schimb domnului profesor. Lingurile sunt expuse pe stative, in camere, pe hol, pe casa scarii si chiar la ferestre. Sunt asezate in functie de materialul din care au fost realizate, de felul ornamentelor, de utilizarea lor sau de locul din care provin, in seturi de zece bucati, insotite de cate o eticheta scrisa chiar de catre profesorul Ioan Tugui. Unele linguri au dimensiuni impresionante, altele sunt comice prin utilizarea lor speciala. Astfel sunt expuse linguri care erau folosite de sotii ce aveau femei cicalitoare. Barbatul suna din inelele de pe coada lingurii, transmitandu-i sotiei sa-l lase sa manance in liniste.
Muzeul Lingurilor este deschis zilnic, fara un program anume, intr-o casa cu etaj, usor de recunoscut datorita lingurilor expuse la ferestre. Noi am sunat la usa, nepoata vestitului domn profesor ne-a primit calduros si ne-a facut o expunere demna de un documentar TV. Nu exista taxa de vizitare, dar nu poti sa pleci fara sa te gandesti ca munca si daruirea trebuie apreciate. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.