Luni, 1 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea La pas prin Radauti

La pas prin Radauti

Email Imprimare

Radauti este un municipiu al judetului Suceava, situat in frumoasa regiune Bucovina. Daca sunteti in trecere prin oras, probabil doriti sa fiti informati in legatura cu obiectivele turistice pe care le puteti vizita. In urma vizitei mele in Radauti, va prezint cateva propuneri.
Catedrala Pogorarea Sfantului Duh se inalta langa Parcul Central al orasului, nu departe de Manastirea Bogdana. Dupa unirea Bucovinei cu Romania, cand orasul Radauti era resedinta judetului Radauti, s-a hotarat sa se construiasca o catedrala ortodoxa de dimensiuni impresionante.

Catedrala simbolizeaza unirea Bucovinei cu tara, purtand in acest sens si denumirea de Catedrala Unirii Nationale. In anul 1923 s-a sfintit locul unde urma sa se construiasca catedrala, dar abia in iulie 1927 s-au inceput lucrarile pentru zidirea acesteia. Lucrarile de constructie au durat 34 de ani. Acestea au fost intrerupte in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Catedrala a fost sfintita in anul 1961. A fost construita in stil neobizantin, cu elemente de arhitectura bisericeasca moldoveneasca. Acoperisul bisericii detine o turla centrala, cu o cruce de 6 metri inaltime, dar si alte patru turle in jurul ei si doua turnuri ale clopotnitei, de o parte si de alta a intrarii principale. Vizibila din orice punct al orasului, catedrala este un veritabil monument de arta, destinatie obligatorie pentru orice credincios aflat in Radauti.
Manastirea Bogdana, situata in zona centrala a orasului Radauti, a fost ctitorita de catre voievodul Bogdan I si a avut rolul de necropola domneasca. Ansamblul manastirii, alcatuit din Biserica Sfantul Nicolae, turnul-clopotnita si casa parohiala, a fost inclus in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava in anul 2004. Biserica este considerata a fi cea mai veche constructie bisericeasca de piatra din Moldova, fiind zidita de voievodul Bogdan I, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea. Voievodul a fost inmormantat in coltul sud-estic al naosului. In timpul domniei lui Alexandru cel Bun, biserica a devenit resedinta episcopala.
Aceasta fost restaurata in timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu. In anul 1783, Manastirea Bogdana a fost desfiintata, iar Biserica Sfantul Nicolae a fost transformata in biserica parohiala. Manastirea Bogdana a fost reinfiintata in anul 1992 de catre arhiepiscopul Pimen Zainea al Sucevei si Radautilor, cu obste de calugari. La Manastirea Bogdana se afla moastele Sfantului Ierarh Leontie. Biserica Sfantul Nicolae se afla astazi in restaurare completa. Slujbele zilnice se tin in biserica construita recent, in curtea manastirii.
Statuia ecvestra a voievodului Bogdan I, amplasata vizavi de Manastirea Bogdana, nu poate trece neobservata. Aceasta a fost realizata in anul 1985 de catre sculptorul Marius Butunoiu.
Radautiul este cunoscut pentru diversitatea sa culturala, etnica si religioasa.
Templul Mare este un lacas de cult evreiesc, localizat in centrul municipiului. Inaugurarea templului a avut loc la 18 august 1883, de ziua de nastere a imparatului Franz Joseph I. Acesta a fost construit in stil maur, insa cele doua turnuri confera aspectul unei catedrale ortodoxe. Templul a fost inclus in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava. (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.