Vineri, 29 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Putna, o pagina de istorie a romanilor

Manastirea Putna, o pagina de istorie a romanilor

Email Imprimare

Manastirea Putna, situata in localitatea Putna din judetul Suceava, este cea mai importanta ctitorie a voievodului Stefan cel Mare. Lucrarile de constructie s-au efectuat intre anii 1466 si 1469. Sfintirea manastirii a avut loc in data de 3 septembrie 1470. In anul 1481 s-au finalizat lucrarile de zidire a cladirilor din incinta si a zidurilor de aparare. De-a lungul timpului, Manastirea Putna a trecut prin numeroase incendii, navaliri si ocupatii straine, dar de fiecare data a reusit sa renasca din propria cenusa. In anul 1484, un incendiu a distrus chiliile si a afectat partial si biserica.

Stefan cel Mare a poruncit imediat restaurarea bisericii si pictarea ei. In anul 1653, biserica a fost distrusa in mare parte, iar domnitorul Vasile Lupu a ordonat recladirea sa. Lucrarile incepute de acesta au fost continuate de voievozii Eustratie Dabija si Gheorghe Stefan si finalizate in anul 1662. Singura constructie care s-a pastrat in totalitate pana astazi a fost Turnul Tezaurului.
Stefan cel Mare si Sfant a trecut la Domnul in anul 1504 si a fost inmormantat in biserica manastirii. In anul 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis canonizarea sa sub numele Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant, cu data de pomenire 2 iulie. In data de 2 iulie 2004 s-au implinit 500 de ani de la trecerea sa la cele vesnice.
Manastirea Putna reprezinta o pagina de istorie a noastra, a romanilor. La implinirea a 400 de ani de la sfintirea bisericii manastirii, nume mari ca poetul Mihai Eminescu si scriitorul Ioan Slavici s-au aflat intre principalii organizatori ai serbarilor prilejuite de eveniment. Manastirea era si atunci, ca si acum, nespus de iubita. Nu intamplator, Eminescu o numea Ierusalim al neamului romanesc.
Manastirea Putna este una dintre cele mai renumite manastiri din Romania, atat din punct de vedere religios, cat si cultural, fiind intotdeauna inclusa in pelerinajele credinciosilor in Bucovina. Dragi cititori Dacic Cool, vizitati Manastirea Putna, aprofundati cunoasterea istoriei sale, bucurati-va de frumusetea locului si de pacea care veti simti ca va inconjoara! Dumnezeu sa va insoteasca pe drumul vostru! (Oana-Nicoleta Rosu)Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.