Joi, 29 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava - vatra de credinta si lumina

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava - vatra de credinta si lumina

Email Imprimare

Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava este situata in apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei si de Muzeul Satului Bucovinean. Lucrarile de construire au fost incepute in anul 1514, de catre voievodul Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare, si terminate de Stefanita Voda, fiul lui Bogdan, in anul 1522. Biserica manastirii a servit drept Catedrala Mitropolitana vreme de peste 150 de ani. Biserica Mirauti, vechea mitropolie, se dovedise a fi neincapatoare. In anul 1589 au fost aduse la manastire, de la Biserica Mirauti, moastele Sfantului Ioan cel Nou, martirizat in Cetatea Alba pe la anul 1332. Biserica manastirii are doua hramuri, cel initial, Sfantul Gheorghe, praznuit pe 23 aprilie, si 24 iunie, data aducerii moastelor Sfantului Ioan cel Nou la manastire.

Biserica si cladirile adiacente, aflate intr-o accentuata stare de degradare, au fost refacute intre anii 1898 si 1910, sub indrumarea unui arhitect austriac. Stralucitorul acoperis, care pastreaza doar forma initiala, refacut in stil specific austriac, este acoperit cu tigle smaltuite de culoare caramizie, galbena, albastra, verde si neagra, cu motive geometrice. Complexul de arhitectura medievala al fostei Catedrale Mitropolitane cuprinde, alaturi de biserica propriu-zisa, un corp de chilii pentru calugari, paraclisul si un turn-clopotnita, zidit in timpul domniei lui Petru Schiopul.
Manastirea a fost imprejmuita cu ziduri groase de piatra, insa acestea au fost daramate si reconstruite, in secolul trecut, cu unele mult mai mici. In timpul Primului Razboi Mondial, moastele Sfantului Ioan cel Nou au fost mutate pentru a fi protejate la biserica ortodoxa romana din Viena si au fost aduse inapoi in anul 1918. Biserica manastirii a fost inclusa in patrimoniul cultural mondial UNESCO, in grupul Biserici pictate din nordul Moldovei, in anul 1993. Va propun sa vizitati Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava si sa va adunati gandurile intr-o oaza de liniste! (Oana-Nicoleta Rosu)Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.