Miercuri, 8 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul

Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul

Email Imprimare

Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul este sarbatorit de catre Biserica Ortodoxa Romana la data de 18 decembrie. Daniil Sihastrul s-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti. Tanarul Dumitru, dupa numele de botez, a ales calea calugariei, retragandu-se la Manastirea Sfantul Nicolae din Radauti. Acolo a lucrat in gospodarie, alaturi de alti vietuitori. Potrivit randuielilor monahale, a primit numele de David. Dorindu-si o viata monahala mai retrasa, departe de tumultul orasului, a parasit Radautiul si s-a indreptat catre Schitul Sfantul Lavrentie, la circa 6 kilometri de Putna. Acolo a urcat pe ultima treapta a calugariei, primind numele de Daniil.

Alegand o viata cu adevarat pustniceasca, schimonahul Daniil s-a retras pe malul paraului Vitau, azi in satul Putna. Acolo a daltuit un paraclis intr-o stanca, iar dedesubt o incapere care-i servea drept chilie. Vestea despre sihastrul Daniil a ajuns la credinciosi, acestia il cautau sa le citeasca rugaciuni si sa-i izbaveasca de boli si suferinte. A auzit despre el si viitorul domn Stefan cel Mare. Cuviosul Daniil i-a prorocit ca va ajunge domnitor si i-a aratat locul potrivit pentru ridicarea Manastirii Putna.
Dupa sfintirea bisericii Manastirii Putna, sihastrul Daniil s-a retras in padurea de pe malul raului Voronet, sub stanca Soimului. Acolo a continuat sa-i povatuiasca pe toti crestinii care ajungeau la chilia sa. Stefan cel Mare a venit in continuare la Daniil, cu increderea ca acesta ii va da cele mai intelepte sfaturi. Cuviosul l-a indemnat sa lupte impotriva turcilor, dar si sa construiasca o manastire la Voronet, nu departe de chilia sa. Dupa sfintirea acesteia, Daniil s-a mutat la manastire si a fost ales egumen. Aici si-a petrecut ultimii ani ai vietii.
Daniil a fost ingropat in pronaosul Manastirii Voronet. Se spune ca la inmormantarea sa a luat parte si domnitorul Stefan cel Mare. Pe piatra de mormant, conform dorintei lui Stefan cel Mare, sta scris: Acesta este mormantul parintelui nostru David, schimonahul Daniil.
Chilia lui Daniil Sihastrul de la Putna a fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava. Chilia, situata la 1 kilometru de Manastirea Putna, a devenit loc de pelerinaj, primind anual mii de credinciosi, pentru a se ruga, dar si pentru a vedea minunea sapata in stanca. Precizez ca nu se percepe taxa de intrare. (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.